Кошница 0

Списъкът на Керстен

На склад
ISBN
9786190110200
22,00 лв.
Всеки знае историята на Оскар Шиндлер, който спасява хиляда евреи по време на Втората световна война. На малцина обаче е известен подвигът на Феликс Керстен.
Повече информация
Автор Франсоа Керсоди
Страници 304
Корица мека
Език български
Година 2022
Дата на получаване 31.05.2022 г.
Издателство Изток-Запад
ID на книга 614739
ISBN 9786190110200
Категории Мемоари
Книги на български език
Нови книги

Всеки знае историята на Оскар Шиндлер, който спасява хиляда евреи по време на Втората световна война. На малцина обаче е известен подвигът на Феликс Керстен, макар още през 1947 г. меморандум на Световния еврейски конгрес да обявява, че е спасил „над 100 000 души от различни националности, сред които 60 000 евреи, излагайки на опасност собствения си живот“.

Кой всъщност е Феликс Керстен? Известен лекар и мануален терапевт, истинско светило в своята област, Керстен се радвал на голямо уважение както сред богатите и известните, така и сред бедните, които лекувал безплатно. Известен е също като „терапевта на Химлер“, който получавал свободата на евреи и участници в съпротивата вместо заплащане. За да бъде възстановена истинската история, авторът е направил обстойно проучване в архиви, мемоари, вестници, бележки и протоколи от разпити на главните действащи лица.

Само историк – специалист по история на Втората световна война, който освен това владее немски, английски, шведски, норвежки, датски и нидерландски – би могъл да се справи с тази сложна задача. Резултатът е разказ за терор, подлост, великодушие, фанатизъм и героизъм, който грабва читателя и го държи прикован до последната страница. Но нима често сме свидетели на живот от подобна величина?

Професор Франсоа Керсоди е преподавател в Оксфордския университет и в Сорбоната. Известен е с трудовете си за живота и делото на Уинстън Чърчил и на генерал Шарл дьо Гол, както и на бестселъра „Тайните на Третия райх”. Той е историк полиглот, носител на дванайсет френски и чуждестранни литературни награди.

Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Списъкът на Керстен
Вашият рейтинг
  • София / Книгомания / бул. Васил Левски 28
  • София / Книгомания / бул. Прага 17

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.