Език
Валута
Кошница

Радой - смутителят на реда и тоягата на властта

Няма наличност
ISBN
9786191521944
15,00 лв.
При освещаването на паметната плоча пред дома на поета отец Лука каза: „Радой Ралин е къс самородно злато и не са честити тези които не са го познавали.“ Тази книга е докосване до Радой в цялата му пълнота!
Повече информация
Автор Стефан Стоянов, Таня Стоянова
Страници 728
Корица твърда
Език 20th Century Fox
Година 2013
Дата на получаване 30.04.2013 г.
Издателство Изток-Запад
ID на книга 67007
ISBN 9786191521944
Категории Биографии

Стефан Стоянов и Таня Стоянова възстановяват досието, заведено от ДС за следене на Радой Ралин; използвайки документи от личния му архив, дневника на Борис Делчев и достъпни други архиви, те успяват да възкресят ключови моменти от живота и творчеството на сатирика, съдбовно вплетени в най-новата история на България... Тайната е да обичаш повече от всички

Така наричахме татко ние двамата с брат ми Кин – „Фадъра“. А той ни наричаше „татко-братко“ или „Кинчо птичката и орличката“ и „Стефан сърната“. По-късно, когато се ожених за Таня, Фадъра в началото я наричаше „снашица – душица“. После добавяше: „ако пари при пари отиват, тъй като ние нямаме пари, при нас е: красота при красота отива!“ Наистина, понякога ни казваше на нас с брат ми: „Съюзници на мойте врагове.“ Не му беше лесно: самотен баща, отглеждащ сам двамата си сина и немощната си майка (тя много се страхуваше за него и често се молеше Бог да го запази). Понякога се питам: дали Радой не се движеше ужасно бързо между нас? Дали разбирахме достатъчно неговата жажда за внимание, дали успяхме да вземем и частица от това, което носеше? Да вземем и съхраним, както сирачетата от интерната в Локорско са си правили съкровища от станиолчето на шоколад.

Спираше се да говори с всеки; неговата мисъл изпреварваше времето, събитията и поставяше на мястото им слугите на мухлясалото време. Поведението му даваше невероятна храна на сеирджиите. Той беше постоянно действащ вулкан на неочаквани идеи. Днес, когато го няма, можем да го открием единствено в написаното от него. Всички, които го познаваха, са изпитали и могат да разкажат за неповторимата атмосфера, която той създаваше дори в най-обикновените житейски ситуации. Владееше словото така, че го караше да се материализира. При освещаването на паметната плоча пред дома на поета отец Лука каза: „Радой Ралин е къс самородно злато и не са честити тези които не са го познавали.“ Тази книга е докосване до Радой в цялата му пълнота!

Нови книги от тази подкатегория
Бестселъри

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.