Кошница

Приключенията на Пинокио

На склад
ISBN
9786190206651
12,00 лв.
С оригиналните илюстрации на Карло Киостри от първото издание
Повече информация
Автор Карло Колоди
Страници 248
Корица мека
Език български
Година 2020
Дата на получаване 17.08.2020 г.
Издателство Колибри
ID на книга 610902
ISBN 9786190206651
Категории Световна класика за деца
Книги на български език

С оригиналните илюстрации на Карло Киостри от първото издание

"Приключенията на Пинокио“ е сред най-прочутите произведения в историята на детската литература и е най-превежданото заглавие за всички времена по цял свят. Това е историята на една дървена кукла, измислена от нейния автор Карло Колоди само за една нощ. Пинокио, чийто нос има свойството да се удължава, когато той лъже, преживява безброй приключения, които сам навлича на главата си със своето безгранично непослушание, но с помощта на приятели, които го обичат и не спират да му помагат, се измъква благополучно от перипетиите и накрая става истинско момче от плът и кръв.

Карло Колоди

Карло Лоренцини, по-известен с псевдонима си Карло Колоди, е популярен италиански детски писател и журналист.
Дължи творческото си име Колоди (Collodi) на родното място на майка си. По време на войните за независимост на Италия през 1848 и 1860 г. той служи като доброволец в тосканската армия. За интереса му към политиката свидетелстват ранните му литературни творби, както и основаването на сатиричния вестник „Il Lampione“.
През 1875 г. Карло Колоди прави първите си опити в детската литература, превеждайки приказките на Шарл Перо. През 1880 г. той започва да пише „Storia di un burattino“ („The story of a marionette“), наречена също така „Приключенията на Пинокио“. Публикувана е като подлистник в първия детски вестник в Италия – „Il Giornale dei Bambini“, през 1881 година.
Карло Колоди умира през 1890 г. във Флоренция, без да подозира, че неговите произведения ще му спечелят световна слава. По подобие на алегорията в историята на най-известния му герой, Пинокио накрая заживява свой собствен живот, отделен от живота на своя автор.

Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Приключенията на Пинокио
Вашият рейтинг
  • София / Книгомания / бул. Васил Левски 28
  • София / Книгомания / бул. Прага 17
Бестселъри

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.