Кошница 0

Правопис и пунктуация на българския език: Основни правила

На склад
ISBN
64972
15,00 лв.

Изданието има нормативен характер и съдържа основните правила на правописа и пунктуацията на българския език. Разработено е от екип езиковеди, специалисти по книжовен език от Института за български език при Българската академия на науките. Изданието има официален характер – правилата, формулирани в него, са задължителни за писменото общуване. Обхванати са най-важните правописни и пунктуационни проблеми. Всички обяснения са илюстрирани с внимателно подбрани примери от разнообразни източници, представителни за днешната писмена практика.

Книгата е предназначена за всички, които си поставят за цел да овладеят правописа и пунктуацията на българския език или искат да подобрят своята грамотност, за специалисти, които се нуждаят от справки, за преподаватели, студенти, ученици.

Този справочник спомага за усъвършенстване на езиковата грамотност, която днес е задължително условие за успешно общуване и добра професионална реализация. В изданието е приложен съвременен подход към представянето на правилата за правопис и пунктуация, като са формулирани максимално достъпно, ясно и непротиворечиво. 

Избегната е прекомерната употреба на термини, приложени са обяснения и примери от различни източници, за да се постигне по-добро възприемане и стабилно усвояване на правописните норми

Текстът е снабден с необходмите препратки между отделните части с цел постигане на пълнота и информативност. 

Справочникът е особено полезен при изясняване на онези от действащите правила, при които има неяснота и чието прилагане предизвиква проблем.

Съдържанието на „Правопис и пунктуация на българския език. Основни правила“ включва следните теми:

 • Българска графична система – азбука, особености при употреба на някои букви, пунктуационни и непунктуационни знаци;
 • Правописни принципи – морфологичен, фонетичен, синтактичен, традиционен (исторически принцип;
 • Общи правописни правила – правописни правила с фонетичен характер (променливо „я“, изпадане на съгласни, „-ръ-“/„-ър-“, групи „-ея", „-ия“ и др.), правопис на двойни съгласни, правописни правила с граматичен характер – членуване, звателни форми, бройна форма, деепричастия и др. 
 • Предаване на собствени имена от чужди езици в българския книжовен език
 • Транслитерация на български собствени имена с катински букви;
 • Употреба на малки и главни букви;
 • Слято, полуслято и разделно писане на сложните и съставните думи;
 • Пренасяне на части от думи на нов ред
 • Езикови съкращения – графични и лексикални
 • Пунктуацияпунктуационни знаци. Употреба на запетая, точка и запетая, двоеточие, скоби, тире и др., както и на непунктуационни знаци (дефис, знак за ударение, апостроф, наклонена черта, звездичка).
 • Оформяне на текст – оформяне на части от текста, оформяне на рубрики, оформяне на текст към графично представена информация, оформяне на текст с цитат, оформяне на библиографско цитиране, оформяне на текст с пряка реч, оформяне на текст с полупряка реч.

Повече информация
Страници 178
Корица мека
Език български
Година 2011
Дата на получаване 21.12.2011 г.
Издателство Просвета
ID на книга 64972
ISBN 64972
Категории Учебна литература и помагала
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Правопис и пунктуация на българския език: Основни правила
Вашият рейтинг
 • София / Книгомания / бул. Васил Левски 28
 • София / Книгомания / бул. Прага 17
 • София / Книгомания / Офис

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.