Език
Валута
Кошница

Последният остров

Няма наличност
ISBN
9786197067491
14,00 лв.
Обитателите на малък уединен остров живеят в блажено разбирателство и хармония с природата. Но всичко драматично се променя, когато на острова се заселва „бащата на нацията“. Той вече не заема висшия държавен пост, но е запазил навика си, а и умението си - да властва.
Повече информация
Автор Зюлфю Ливанели
Страници 188
Корица мека
Език 20th Century Fox
Година 2015
Дата на получаване 5.03.2015 г.
Издателство Книгопис
ID на книга 600166
ISBN 9786197067491
Категории Други

След успеха на "Серенада" и "Историята на моя брат" Издателство „Книгопис“ подготви излизането на още една прочута книга на Зюлфю Ливанели – "Последният остров", удостоен с наградата "Орхан Кемал", най-престижното отличие за роман в Турция. Книгата ще бъде на родния книжен пазар от 28 февруари.

Обитателите на малък уединен остров живеят в блажено разбирателство и хармония с природата. Но всичко драматично се променя, когато на острова се заселва „бащата на нацията“. Той вече не заема висшия държавен пост, но е запазил навика си, а и умението си - да властва.

Реакция на конкретни политически събития, тази притча, в която героите нямат имена, пресъздава универсалния модел на всяка диктатура. Сред тътена на изстрелите, пукота на опожарената гора и крясъка на чайките отеква предупреждението, че тиранията може да унищожи и най-задружното човешко общество. И че тоталитарната власт се нуждае не само от диктатор, но и от наивници, които безропотно да го последват.

Зюлфю Ливанели е една от емблематичните личности на съвременна Турция. Той не е от съзерцателния тип интелектуалци. Трудно е да се определи кое допринася повече за огромната му популярност – многоликата творческа дабра или силната гражданска позиция.

Ливанели е едва 25-годишен, когато превратът в Турция от 1971 г. го принуждава да емигрира. След като живее в Швеция, Франция и Гърция, през 1984 г. се завръща в родината си. Творец с много таланти, той бързо става известен с изявите си като писател, публицист, композитор и филмов режисьор.

Писателският му дебют е през 1978 г. със сборник разкази. Първият роман на Ливанели „Тръпка в окото на пепелянката” излиза през 1996 г. и получава Балканската литературна награда. Международна известност му носи и романът ”Щастие” (2002 г.). През 2007 г. най-голямата книжарска верига в света „Барнс енд Нобъл” му присъжда наградата си за откриване на нов голям писател. Две години по-късно Ливанели получава и наградата „Орхан Кемал“ на името на безспорния класик на съвременната турска литература Орхан Кемал (1914-1970). След излизането си през 2011 г. романът „Серенада” трайно оглавява бестселъровите класации и вече надхвърля 300 хиляди продажби. „Историята на моя брат” пък е най-успешното заглавие от художествената литература на Турция за 2013 г.

Освен „Серенада“ и „Историята на моя брат“, издадени от “Книгопис“, в България са преведени също и романите „Тръпка в окото на пепелянката“ и „Щастие”.

Създадените от Ливанели над триста песни и музиката за тридесет филма му носят огромно признание. Той е лауреат на много музикални отличия, сред които Наградата за най-добър композитор на песенния фестивал Сан Ремо 1999 г. и награда за цялостен принос на филмовия фестивал „Златен портокал” в Анталия. Музикалните му произведения са издавани в много европейски страни и в САЩ. Ливанели е и режисьор на четири филма, от които с най-много награди е „Мъгла”, създаден през 1988 г.

От 1996 г. Ливанели е посланик на добра воля на ЮНЕСКО.

Нови книги от тази подкатегория
Бестселъри

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.