Кошница

По кривите пътеки на българския преход (и още). Поглед отдалече

На склад
ISBN
9789543207640
18,00 лв.

Сборникът съдържа публицистични текстове и интервюта, които проследяват събития и съобщават факти от различни държави. Впрочем повечето от тях отразяват моменти от случващото се в България през годините на прехода от диктатура към демокрация.

Повече информация
Автор Нася Кралевска
Страници 404
Корица мека
Език български
Година 2022
Дата на получаване 3.10.2022 г.
Издателство Рива
ID на книга 615410
ISBN 9789543207640
Категории Публицистика

"Не приемам преднамереното твърдение на привържениците на червения строй, че за престъпленията му е старомодно и безпредметно да се говори и пише. Че подобни действия са "пещерен антикомунизъм".

Всички знаем, че ужасите на нацизма и до днес са предмет на нови книги, филми, изследвания, научни студии. Макар че те отдавна са приключили и са съответно наказани. Въпреки това никой не ги определя като "пещерен антинацизъм" и не омаловажава обнародването им.

При комунизма - просъществувал по-продължително от нацизма и отнел живота на повече човешки същества - нещата стоят другояче. У нас, с променено име, политическата му организация продължи своето съществуване и не се разкая или извини за многобройните си злодеяния. Лишена от идеология или по-точно - с фалшива, тя чества своите годишнини и герои, без да счита това за "пещерен комунизъм". Не спира да манипулира обществото чрез изпитаните си прийоми - лъжи, полуистини, фалшификации на историята.

Тоталитарните комунистически режими не са достатъчно изследвани, разобличени и порицани, въпреки че пораженията от тях са видими и тежки. Те се откриват в промитите съзнания на част от хората, расли и обучавани близо половин век в условията им; в материалното неравенство сред населението; в обезценяването на моралните ценности; в невежеството по отношение на историческата истина." ~ Нася Кралевска

Нася Кралевска е филолог и журналист. Автор е на книгитеБез заглавие. Рушители и строители на България, Споделено детство, Communism versus Democracy - Bulgaria 1944 to 1997, Без заглавие. Комунизмът в битка с демокрацията.

Напишете вашето мнение
Вие оценявате:По кривите пътеки на българския преход (и още). Поглед отдалече
Вашият рейтинг
  • София / Книгомания / бул. Васил Левски 28
  • София / Книгомания / бул. Прага 17
Бестселъри

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.