Кошница 0

Патиланци

На склад
ISBN
9786192402679
22,90 лв.
Веселите приключения на Панчо, Данчо, Ганчо, Мика, Дана, Гана и баба Цоцолана са любимо четиво на поколения български деца. Луксозното издание е с цветни илюстрации, твърди корици и би било чудесен подарък за всеки празник.
Повече информация
Автор Ран Босилек
Страници 240
Корица твърда
Език български
Година 2021
Дата на получаване 15.02.2021 г.
Издателство ПАН
ID на книга 611994
ISBN 9786192402679
Категории Книги на български език
Нови книги
Българска детска литература

В тази книга са събрани всички истории за прочутите патиланци!

Веселите приключения на Панчо, Данчо, Ганчо, Мика, Дана, Гана и баба Цоцолана са любимо четиво на поколения български деца. Луксозното издание е с цветни илюстрации, твърди корици и би било чудесен подарък за всеки празник.

Откъс

ЗАГОВЕЗНИ

Драги ми Смехурко,

Ето че дойдоха Заговезни Сирни. Как можем на тоя ден да стоим мирни!

Баба Цоцолана на черква замина. И тозчас аз свиках моята дружина.

– Патиланци! – рекох. – Мало и голямо днес се преоблича. Днес маски си слагат и всеки си става кой какво обича. Трябва ли и ние назад да останем? И ний трябва с нещо днес да се прославим. Баба Цоцолана искам да представим. Ала всичко бързо трябва да направим. Преди да се върне, ний да сме готови. Тогава да става каквото ще стане.

– Ах, как го измисли, бате Патилане! Смях го­лям ще падне! Казвай, казвай скоро кой какво ще прави!

Аз си бях намислил всичко от по­рано, та бързо нареждах:

– Ела тука, Гано! Във тия долапи са събрани всички бабини чорапи. Нахлувай от края: вълнени, памучни, черни, сиви, бели, та колкото може и твойте крака да станат дебели. После ще обуеш новите пантофки с златните чапрази, дето за Великден баба си ги пази. Ще седнеш на стола и ще се облегнеш, кръстом като баба крака ще протегнеш. На стола ще стъпи патилана Дана. Тя ще бъде съща баба Цоцолана. Синята й шапка на глава ще сложи, бузи ще надуе и гуша ще спусне, доколкото може. С наметката нова ще наметне и двете: и Гана, и Дана. И ето готова баба Цоцолана!

– А нас де оставяш, бате Патиланчо? – се намеси Данчо.

– Под дрехата всички, край Гана и Дана, ний ще се изправим. Така по­достойно баба ще представим!

– Ами що ще правим, бате Патилане, ако се разсърди баба Цоцолана? – обади се Дана.

– Туй няма да стане. Нали затова си на лице от­горе. Тя като се види така младолика, ще грейне от радост, та няма да вика. И нищичко лошо няма да ни стори. Пък и най­подире не ни е първица – и на Заговезни нека ни помилва нейната ръчица. Що има да стане, нека да си става. А сега да почнем, че време минава.

Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Патиланци
Вашият рейтинг
  • София / Книгомания / бул. Васил Левски 28
  • София / Книгомания / бул. Прага 17

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.