Кошница 0

Париж 1900

Няма наличност
ISBN
9789542811947
Изложбата „Париж 1900„, организирана от Пти пале в Националната галерия чуждестранно изкуство в София, ни пренася във Франция по времето на Бел Епок. Платната на Фантен-Латур или Пелез, гравюрите на Вюйар или Морис Дени, мебелите на Гимар или скулптурите на Роден свидетелстват за разцвета на творчеството в онази епоха.
Изложбата „Париж 1900„, организирана от Пти пале в Националната галерия чуждестранно изкуство в София, ни пренася във Франция по времето на Бел Епок. Платната на Фантен-Латур или Пелез, гравюрите на Вюйар или Морис Дени, мебелите на Гимар или скулптурите на Роден свидетелстват за разцвета на творчеството в онази епоха. В началото на миналия век Световното изложение, на което Пти пале дължи появата си, се радва на огромен брой участници и посетители. За Третата френска република то е подходящият случай да намери международен отклик на своите принципи и идеали. Стремежът към свобода, равенство и братство, завладял по онова време френския народ, се откроява в много от представените творби.

Сред представените произведения българските посетители ще могат да преоткрият въплътения от Сара Бернар копнеж по универсалните ценности, споделян от толкова много народи преди сблъсъка им в Първата световна война. В качеството си на модел за своите портрети, на актриса и скулптор. Сара Бернар олицетворява все още младата свобода, жадуваща да прекрачи границите, да бъде споделена. Изложбата "Париж 1900" отдава почит на тази жена и ни припомня, че творците са преди всичко жители на света. Изложбата потвърждава френско-българското приятелство и изтъква универсалното звучене на изкуството.


Повече информация
Страници 470
Корица мека
Език български
Година 2012
Дата на получаване 5.11.2012 г.
Издателство Сиела
ID на книга 66224
ISBN 9789542811947
Категории Живопис и скулптура
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Париж 1900
Вашият рейтинг

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.