Език
Валута
Кошница

Отражение на глобалната криза върху финансовия сектор на България

Няма наличност
ISBN
9789543228003
9,00 лв.
Първата задача е свързана с изясняване същността на финансовите кризи; доколко те са предопределени, случайни или циклични събития; как възникват и как се разпространяват кризите; през какви фази преминават и каква е връзката им с финансовите пазари; какви са каналите на разпространение; как навлезе кризата в българската икономика и какви мерки бяха предприети от управляващите.
Повече информация
Автор Виктор Йоцов
Страници 152
Корица мека
Език 20th Century Fox
Година 2014
Дата на получаване 24.06.2015 г.
Издателство Академично издателство “Проф. Марин Дринов“
ID на книга 600980
ISBN 9789543228003
Категории Бизнес и икономика

Видовете финансови кризи са взаимосвързани помежду си. Банковата криза води до поява на валутна криза, а валутната криза е предпоставка за възникване на дългова криза – едната води след себе си друга, а втората неизменно води до трета и т.н., на принципа на доминото.

Настоящото изследване си поставя няколко задачи, на всяка от които е посветена отделна глава. Първата задача е свързана с изясняване същността на финансовите кризи; доколко те са предопределени, случайни или циклични събития; как възникват и как се разпространяват кризите; през какви фази преминават и каква е връзката им с финансовите пазари; какви са каналите на разпространение; как навлезе кризата в българската икономика и какви мерки бяха предприети от управляващите. Тези проблеми са анализирани в първа глава.

Във втора глава е изследвано отражението на "ГФК" върху икономиката на България. Тази тема е разгледана в три подточки, които се фокусират съответно върху реалния сектор, банковия сектор и небанковия финансов сектор.

В трета глава е поставен въпросът: можеше ли да се предвиди кризата, използвайки съществуващите модели за ранно предупреждаване? Разгледани са различните възможности в това направление, като са направени някои предварителни изчисления, използвайки един от най-известните модели, разработен от Камински, Лизондо и Райнхарт.

В четвърта глава се разглеждат усилията в международен план за засилване на регулациите в банковия сектор. Специално внимание е отделено на нововъведенията в "Базел ІІІ" и на влиянието, което промените биха оказали върху българския банков сектор.

В последната, пета глава се разискват някои текущи проблеми и предизвикателства пред финансовия сектор в посткризисните условия.

За автора

Виктор Йоцов е доктор по икономика и дългогодишен член на изследователския екип на "Института за икономически изследвания" при "БАН". Редовен преподавател към катедра "Финанси" на "УНСС". Специализирал е в редица престижни финансови институции, като "МВФ", "Световната банка", централните банки на Великобритания, Швейцария, Холандия и Япония. Автор и съавтор на 4 монографии и множество статии и студии в областта на макроикономическото управление с акцент върху развитието на банковата и финансовата политика. Участвал е с доклади и презентации на семинари и конференции в "Европейската комисия", в "Европейската централна банка" и др. По време на предприсъединителния процес е член на работна група 11 "Икономически и валутен съюз". Бил е и директор на Дирекция "Икономически изследвания и прогнози" и и.д. Главен икономист на "БНБ". В периода 2003-2010 г. е представител на България в "Международния валутен фонд" и съветник на изпълнителния директор. Научните му интереси са в областта на паричната теория и политика, международните финанси и финансовите кризи.

Нови книги от тази подкатегория
Бестселъри

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.