Валута
Кошница

Осъдени души

На склад
ISBN
9789542837169
17,00 лв.
„Осъдени души“ е роман за сблъсъка на човека с историята, за търсенето на щастие и търсенето на смисъл, за вярата, верността, изкушенията и терзанията на разкъсваната от противоречия човешка душа. Това е едновременно личен и исторически роман, в който Димитър Димов изследва същите теми, които след това ще залегнат и в основата на „Тютюн“.
Повече информация
Автор Димитър Димов
Страници 320
Корица твърда
Език български
Година 2021
Дата на получаване 4.11.2021 г.
Издателство Сиела
ID на книга 613390
ISBN 9789542837169
Категории Съвременна българска литература
Книги на български език
Нови книги

Ново издание на красивия роман на Димитър Димов „Осъдени души“

Може ли любовта да издържи на предизвикателствата на войната?

Може ли човек да открие щастие, надежда, спасение в един свят, раздиран от жестокост, фанатизъм, глад, страх и болести, в който човешкият живот сякаш е загубил стойност, а непримиримите идеологии увличат милиони във всепомитаща буря?

Испания е в гражданска война. В един лагер за болни от тиф в Пеня Ронда йезуитският монах отец Ередиа и английската аристократка Фани Хорн се опитват да помогнат с каквото могат на страдащите.

И докато смъртта витае във въздуха, пламва любов

Всепоглъщаща, изгаряща, истинска любов, която не се интересува от идеологии, от религии и войни. Но възможна ли е тази любов, или е осъдена?

„Осъдени души“ е роман за сблъсъка на човека с историята, за търсенето на щастие и търсенето на смисъл, за вярата, верността, изкушенията и терзанията на разкъсваната от противоречия човешка душа.

Това е едновременно личен и исторически роман, в който Димитър Димов изследва същите теми, които след това ще залегнат и в основата на  „Тютюн“ .

Войната в душите им е по-опасна и от болестта, и от греха, и от смъртта

„Осъдени души“ е колкото личен роман на една англичанка и един испански монах, толкова и роман на широки обществени отношения. Личният роман е вплетен в голямата борба на испанския народ срещу силите на реакцията - за свободата и за републиката. Без да си поставя за задача цялостното изображение на тая борба, Димов я засяга както в нейните широки исторически, социално-икономически и идейни причини, така и в редица нейни конкретни прояви, особено във втората част на романа, когато избухва бунтът на монархистите.

За автора има две Испании — традиционната Испания на аристократите, католишкото духовенство, реакцията и нова Испания — на републиката, работниците, борците за свобода и социални реформи. Димов се старае да нарисува тия две Испании - чрез поражението на отделни лица, чрез очертаване на големите линии на Испанската гражданска война, чрез конкретни прояви на кървавата борба между стара, умираща и нова, възраждаща се Испания и най-сетне чрез многобройни анализи на испанския характер и испанския живот в миналото и настоящето.

Интересен е похватът на Димов: първата част на романа „Краят на едно приключение“ ни поставя във франкова Испания на реакцията, за да ни въведе по-късно във втората и третата част в борческа Испания на републиката и гражданската война. Естествено тая съпоставка - по пътя на контраста - води до по-релефни очертания. Същият похват е използван и при изображението на главната героиня: в първата част на романа тя е дадена в крайната, последната фаза на своето развитие, за да бъде показана и проследена във втората и третата част историята на това развитие.

Романът „Осъдени души“ оживява на екран в едноименния киношедьовър от 1975 година на Въло Радев и с незабравимата музика на Митко Щерев

Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Осъдени души
Вашият рейтинг
  • София / Книгомания / бул. Васил Левски 28
  • София / Книгомания / бул. Прага 17
Бестселъри

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.