Кошница

Олива Денаро

На склад
ISBN
9789547695382
19,00 лв.
През 1960 Олива Денаро е на петнайсет години. Живее в малко сицилианско селце и знае от майка си, че „жената е стомна, който я счупи, за него си е“. Любознателна е, учи се да използва сложните думи от речника.
Повече информация
Автор Виола Ардоне
Страници 312
Корица мека
Език български
Година 2022
Дата на получаване 22.07.2022 г.
Издателство Обсидиан
ID на книга 615066
ISBN 9789547695382
Категории Съвременна преводна литература
Книги на български език
Нови книги на български език
Нови книги

През 1960 Олива Денаро е на петнайсет години. Живее в малко сицилианско селце и знае от майка си, че „жената е стомна, който я счупи, за него си е“. Любознателна е, учи се да използва сложните думи от речника. Тайно рисува в една тетрадка портрети на кинозвезди, макар и киното да си остава недостъпно удоволствие за момиче като нея. Харесва ѝ да тича презглава, да замеря момчетата с прашка, ако дръзнат да закачат по-слабите, да събира охлюви с татко си, за да ги продават на пазара.

Олива живее във време, в което все още предстои правата на жените да бъдат извоювани. Тя обаче намира сили да се разбунтува срещу правилата, към които от малка я приучават, когато става жертва на насилие. В живота нищо не е само черно или бяло, границата между неосъзнатия любовен трепет и опита да ѝ бъде наложена чуждата воля е много тънка.

Виола Ардоне майсторски пресъздава Историята в лична история със своя фин усет за отношенията между поколенията и за това колко противоречиво може да бъде плътското желание, което ласкае и привлича, но и плаши, ако е наложено със сила. Няма съмнение, че настъпва времето, в което социалният модел трябва да се промени и правото на лично щастие да надделее над остарелите обществени повели. Двайсет години по-късно се разделяме с една различна Олива, стъпила на нов път заедно с много жени от своето поколение.

До незабравимата Олива Денаро се нарежда с мълчаливото си присъствие нейният баща, отстояващ правото ѝ на избор с цената на трудно взети решения, но със съхранено достойнство, един от най-трогателните мъжки образи в съвременната италианска литература.

След изключителния успех на първата си книга, „Детският влак“, Виола Ардоне ни поднася още една вълнуваща история, заимствана от истински случай: през 1965 за пръв път в Сицилия една смела жена, Франка Виола, дръзва да откаже „поправителен“ брак с мъжа, който я е отвлякъл и насилил.

Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Олива Денаро
Вашият рейтинг
  • София / Книгомания / бул. Васил Левски 28
  • София / Книгомания / бул. Прага 17
Бестселъри

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.