Кошница

Норвежки народни приказки - том 1

На склад
ISBN
9789543305582
43,00 лв.
Най-хубавите приказки, които съществуват.
Повече информация
Автор Йорген Му, Петер Кристен Асбьорнсен
Страници 728
Корица твърда
Език български
Година 2022
Дата на получаване 22.12.2022 г.
Издателство Унискорп
ID на книга 616060
ISBN 9789543305582
Категории Приказки
Книги на български език
Нови книги

Това определение четем в изпълненото с възхита писмо на Якоб и Вилхелм Грим до техните норвежки последователи и съмишленици, събирачите на народни приказки Петер Кристен Асбьорнсен и Йорген Му. През 1836 г. двамата приятели прочитат Детски и домашни приказки на Братя Грим и откриват своето призвание – през следващите петнайсет години ще обиколят цяла Южна Норвегия, ще разговарят с всички онези, които най-добре познават народното творчество – земеделци, пастири, ловци, прислужници, деца и старци, ще пишат писма на приятели и познати от всички краища на страната с молба да им изпращат местни приказки и предания. Плодовете на този епохален труд са забележителни – два тома под заглавие Норвежки народни приказки, два тома Норвежки приказки за тайнствени същества и народни сказания, както и множество самостоятелни приказки, поместени в различни сборници. Същевременно от ранна възраст двамата започват да събират народни приказки, които издават в няколко сборника, най-известен сред които е Норвежки народни приказки.

Сега за първи път българският читател държи в ръцете си двутомно пълно илюстровано издание, което съдържа всички приказки, събрани от Асбьорнсен и Му, както и всички оригинални класически илюстрации от XIX век. Предавани от уста на уста и от поколение на поколение, тези приказки ни пренасят в страната на величествените фиорди, на вековните лесове, на непристъпните ледени планини и могъщите водопади, земя, населена с вълшебни птици и омагьосани мечоци, със зли мащехи и строги крале, с красиви принцеси и смели герои, земя на тролове и великани. Веднъж привикнал и потопил се в тези приказки, читателят бързо ще добие представа за духа на норвежкия народ – високата цел, към която са се стремили техните събирачи.

Cпopeд Яkoб Гpим нopвeжкитe пpикaзки ce xapaктepизиpaт cъc „caмoбитнocт и пълнoтa, кoитo нe мoгaт дa бъдaт oткpити в твopчecтвoтo нa нитo eдин дpyг нapoд“.

Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Норвежки народни приказки - том 1
Вашият рейтинг
  • София / Книгомания / бул. Васил Левски 28
  • София / Книгомания / бул. Прага 17
Бестселъри

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.