Кошница 0

Наследникът от Калкута

Няма наличност
ISBN
9786191526253
Действието в книгата се развива в края на XVIII век в Англия, Индийския океан, Северна Америка и Африка. Идея за написването на романа му дава един от бригадирите на криминалните затворници – Василий Павлович Василевски. Бригадирът, също затворник, и Щилмарк сключват споразумение, съгласно което писателят е освободен от тежка работа.
„Наследникът от Калкута“ е написан по време на заточението на Роберт Щилмарк в сталинските лагери за строителство на заполярната железопътна линия Салехард - Игарка - Норилск. Действието в книгата се развива в края на XVIII век в Англия, Индийския океан, Северна Америка и Африка. Идея за написването на романа му дава един от бригадирите на криминалните затворници – Василий Павлович Василевски. Бригадирът, също затворник, и Щилмарк сключват споразумение, съгласно което писателят е освободен от тежка работа. За сметка на това той се задължава да напише роман и да впише като съавтор Василевски, ако книгата бъде някога публикувана. Василевски се надявал че ако книгата се хареса на Сталин, който обичал да чете исторически романи, то присъдата му ще бъде намалена. След като романа е написан той е предаден от Василевски на началството и тръгва по инстанциите. Отношенията между двамата се влошават и Василевски започва да заплашва Щилмарк с убийство.

През 1953 г. след смъртта на Й. В. Сталин, строеж №503 е закрит и Роберт Щилмарк е преместен. Две години по-късно е реабилитиран напълно и заедно със семейството си се завръща в Москва. Василевски все още е в лагера. Той изпраща писма на Щилмарк с искане да издири романа и да опита да го публикува. Но го предупреждава, че ако името му липсва като съавтор на романа, ще изпрати в Москва убиец – специалист по мокри поръчки. Щилмарк издирва романа и го занася в детското издателство “Детгиз”. Книгата е публикувана през 1958 г. На обложката и има две имена : Р. А. Щилмарк и В. П. Василевски. Романът има огромен успех и от издателството предлагат да го преиздадат в по-голям тираж. Една четвърт от хонорара за първото издание Щилмарк превежда на бившия бригадир. Парите се сторили обаче малко на “съавтора” и той продължава да заплашва писателя. Цялото това изнудване омръзва на Щилмарк и той се обръща за помощ към издателството. “Детгиз” предявява в съда иск, за да защити правата на истинския автор. През 1959 г. Московския градски съд разглежда делото за авторството на романа. Експертите потвърждават, че оригиналният ръкопис е създаден с почерка на Щилмарк. Бившите лагерници също дават показания в полза на авторството на Щилмарк.

През 1959 г., излиза второто издание на романа – вече само под името на Роберт Щилмарк. В чужбина “Наследникът от Калкута” се преиздава многократно - в България, Полша, Чехословакия, Китай и др. Първото издание на романа на български език от 1960 г., превод от първото руско издание, също посочва двама автори - Р. Щилмарк и В. Василевски.

Повече информация
Автор Роберт Щилмарк
Страници 664
Корица твърда
Език български
Година 2015
Дата на получаване 30.04.2015 г.
Издателство Изток-Запад
ID на книга 600584
ISBN 9786191526253
Категории Световна класика
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Наследникът от Калкута
Вашият рейтинг

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.