Кошница 0

Начала. Как Земята създаде човека

На склад
ISBN
9786190107859
19,90 лв.
От култивирането на първите растения до основаването на съвременните държави „Начала“ на Луис Дартнел разкрива неподозираните влияния на Земята върху човешките цивилизации.

Ако представител на извънземна цивилизация пристигне на Земята, той вероятно ще се опита да си обясни историята на живота посредством геоложката еволюция на планетата. Точно това е направил астробиологът Луис Дартнел. Резултатът е поразителен – на преден план излизат взаимовръзки, които инак са напълно невидими.

 

Когато говорим за историята на човечеството, обикновено се фокусираме върху великите водачи, популационните фактори и съдбовните войни.

 

Каква роля е играла Земята в тези процеси? Флуктуациите в орбитата на нашата планета са причина за климатични промени, които са ни принудили да преминем от номадски живот към земеделие. Планинският терен е причина за развитието на демокрацията в Гърция. Атмосферната циркулация е предначертала пътя на географските открития, на колонизацията и търговията. Дори и днес електоралните нагласи в югоизточната част на САЩ следват закономерности, свързани с отложени преди 75 милиона години седименти от отдавна изчезнало море. Където и да погледнем, ще видим дълбокия отпечатък на планетата върху еволюцията на човека.

 

От култивирането на първите растения до основаването на съвременните държави „Начала“ разкрива неподозираните влияния на Земята върху човешките цивилизации.

 

Тази книга може да се сравнява единствено със  Sapiens на  Ювал Ноа Харари ... Вълнуващ разказ за историята в глобален мащаб.


Повече информация
Автор Луис Дартнел
Страници 336
Корица мека
Език български
Година 2021
Дата на получаване 15.02.2021 г.
Издателство Изток-Запад
ID на книга 611984
ISBN 9786190107859
Категории Научнопопулярни издания
Книги на български език
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Начала. Как Земята създаде човека
Вашият рейтинг
  • София / Книгомания / бул. Васил Левски 28
  • София / Книгомания / бул. Прага 17

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.