Език
Валута
Кошница

Молитва

Няма наличност
ISBN
9789540913582
18,00 лв.
В творчеството на Атанас Далчев от 20-те години преобладават социалните теми. Изобразяването на определен свят, на определен бит с човека в него няма само пластични функции, а внушава и определени социални идеи.
Повече информация
Автор Атанас Далчев
страници 112
корица мека
Език 20th Century Fox
година 2019
Издателство Захарий Стоянов
ID на книга 609414
ISBN 9789540913582
Категории Поезия

Целият свят, който описва Атанас Далчев, е една морална категория. Но той е и конкретна битова среда с реални хора. Те са затворени в стаята и единственият им контакт със света е прозорецът. Пътят, който тръгва от къщата, води към небитието и по него се минава само веднъж. Трите образа метафори: стаята, прозорецът и пътят, са всъщност трите опорни точки на Далчевата вселена. Битието функционира в строго определени рамки и от тях се излиза символично, в преследване на копнежа, на надеждата, на избавлението, т. е. когато дойде краят. Тази толкова потискаща атмосфера е събрала огромната енергия на човешкото страдание. В един миг тя може да избухне и да разруши кошмара. Тук според мене е социалният патос на Далчевата поезия и този патос твърде напомня социалните страсти на българските модернисти...

В творчеството на Атанас Далчев от 20-те години преобладават социалните теми. Изобразяването на определен свят, на определен бит с човека в него няма само пластични функции, а внушава и определени социални идеи. У Далчев обаче почти липсват „масовите сцени": в центъра е преди всичко отделният човек в конфликт или в хармония със себе си, с природата и с обществото. Отделилият се от масата индивид е навлязъл в рамките на застиналия мир, за да дири там смисъла и да събира горчивината на познанието. Създаденото или ставащото не са това, което изглеждат. Лицето на най-важното е скрито и хората не подозират неговото съществуване - макар че е пред всички, запазило форми и пропорции, но изгубило функциите си. Защото човек забелязва най-вече полезното; у него е развито прагматичното зрение. Той не обича да се разсейва, сякаш видимото изобщо не съществува. Далчев показва съществуващото в конкретните му проявления, но то вече не функционира. Човек трябва обаче само да вдигне глава, да отвори широко очи и да спре погледа си. Невидимото се е разтворило във видимото, за да му влее метафизичен смисъл и да го направи неразличимо. Предметът престава да живее с отнемане на функциите. Тогава той излиза из употреба и вече не е част от живота. Но не е съвсем така. Този предмет все пак присъства в бита, служи някому, но без да се натрапва и без да властва. Той е част едновременно от тленното и вечното. Колко сляп е потокът от хора, преминаващ през света и потъващ в небитието! Забързан, отруден, обезличен, човекът дори не допуска, че има толкова банални неща, които в друго време за други хора са били важни, необходими, съдбовни. В това пропущане се крие голяма драма.

Панко Анчев

Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Молитва
Нови книги от тази подкатегория
Бестселъри

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.