Кошница 0

Кратка илюстрована история на изкуството

На склад
ISBN
9789543987344
16,99 лв.

Кратка илюстрована история за изкуството описва развитието на изкуството от праисторията през класическото изкуство и Ренесанса до кубизма, сюрреализма и модерното изкуство днес.

Изкуството на западния свят е свързано с цивилизациите, които се развили в Близкия изток и Африка. Най-ранните картини били върху стените и таваните на пещери по време на палеолита преди около 40 000 години. Животните били рисувани от хората, които ги познавали и ги ловували. Рисунките показват силата и грацията на зверовете, въпреки че хората били нарисувани като фигурки от чертички. Малки статуи, наречени палеолитни Венери, са открити във Вилендорф в Австрия. Те са най-ранните скулптури на женската форма, издялани през около 25 000 година пр. Хр.

Една от най-ранните статуи на човешко лице е Венера от Брасемпуй от слонова кост, открита в пещера в село Брасемпуй във Франция. Когато хората се установили в общности, започнали да садят посеви и да отглеждат животни, те имали повече време да украсяват и да творят. Областта Месопотамия, наречена Люлка на цивилизацията, донесла напредък в културата с развитието на писането, математиката, астрономията и саденето на първите житни посеви. От 4000 г. пр. Хр. хората там създавали красиви произведения на изкуството, които се съревновавали с тези на Древен Египет.

Трета книга от поредицата енциклопедии Кратка илюстрована история на издателство Труд.


Повече информация
Автор Дейвид Уест
Страници 32
Корица мека
Език български
Година 2022
Дата на получаване 28.10.2022 г.
Издателство Труд
ID на книга 615614
ISBN 9789543987344
Категории Декоративно и приложно изкуство
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Кратка илюстрована история на изкуството
Вашият рейтинг
  • София / Книгомания / бул. Прага 17

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.