Валута
Кошница

Космически комедии

Няма наличност
ISBN
9786191506286
20,00 лв.
Фантастичните „космически комедии” на Калвино не са научна фантастика в общоприетия смисъл, а по-скоро опит да се иронизират и пародират много нейни постулати.
Повече информация
Автор Итало Калвино
Страници 298
Корица мека
Език 20th Century Fox
Година 2016
Дата на получаване 19.12.2016 г.
Издателство Колибри
ID на книга 604130
ISBN 9786191506286
Категории Фантастика и фентъзи

Фантастичните „космически комедии” на Калвино не са научна фантастика в общоприетия смисъл, а по-скоро опит да се иронизират и пародират много нейни постулати. В тях авторът помирява литературата с науката и митовете и чрез един фиктивен разказвач „пътува” във времето от сътворението на Вселената до наши дни.

Както казва в предговора си Божан Христов, преводач на тома, „Итало Калвино свежда човешкото познание до една класическа космогония, в която малкото действащи начала си противостоят: пламък и кристал, крайно и безкрайно, ред и хаос, и го подтикват да търси напразно, при цялата множественост от привидности, хармонията на реалните отношения между човека и природата. А там, където спекулацията не помага, на помощ на писателя идва фантазията – онази неимоверна фантазия на Калвино, която изчерпва възможностите на човешкия ум и сякаш иска да ни докаже, че големият писател може да твори и без вдъхновение.”

А Ролан Барт казва за Калвино: „В изкуството на Калвино и в прозиращото у човека според написаното от него, има – нека си послужим с тази дума от XVIII век – чувствителност. Би могло да се каже също човечност, бих го нарекъл почти доброта, ако думата не бе твърде нескромна: сиреч във всеки момент има ирония, но тя никога не наранява, никога не е агресивна, има дистанция, усмивка, съпричастие.”

Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Космически комедии
Вашият рейтинг
Нови книги от тази подкатегория
Бестселъри

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.