Кошница 0

Изневяра

На склад
ISBN
9789545533396
17,00 лв.

Какво ако Ромео и Жулиета се бяха родили на Балканите? Или пък Слънцето и Луната? Най-общо казано, любовта им би представлявала прозаична метафизика. Прегорял комат хляб със свинска мас, поръсен със самодивски прашец.

Повече информация
Автор Деян Трайкоски
Страници 170
Корица мека
Език български
Година 2023
Дата на получаване 2.06.2023 г.
Издателство Парадокс
Преводач Божидар Манов
ID на книга 617184
ISBN 9789545533396
Категории Съвременна преводна литература
Книги на български език
Нови книги

Ситуиран в Македония през второто десетилетие на ХХ век, романът „Изневяра“ се опира на мита и историята, на приказното и фактологическата реалност, за да представи един (не)обичаен разказ за двама влюбени, родени под нещастлива звезда. Соне („Слънце“) заминава на гурбет в Америка, за да се замогне и да получи ръката на любимата си Мена („Месечина“). Очаквано, сблъсъкът на героя с „другостта“ на Новия свят води до своеобразен разпад на личността му, до размиването на неговите идеали и до най-страшната от всички изневери – тази на себе си. Привидно щастливият край на историята е само наужким и оставя у читателя леко горчив привкус със съзнанието, че идеално чистата любов не съществува.

При все това „Изневяра“ не е любовен роман, наситен с трагизъм. Не, той е многопластов и изключително човешки, а Деян Трайкоски разказва историята от множество гледни точки (пародираният „всезнаещ разказвач“ е особено забавен), комбинира философски съждения със злободневини, умело сменя речеви характеристики и стилови отсенки и постига плътен разказ, носен от пълнокръвни герои.

Романът „Изневяра“ е удостоен с наградата „Македонски литературен авангард“ и е преведен на редица езици, сред които английски, немски, арменски, арабски, сръбски и албански.

Деян Трайкоски е роден през 1977 г. Завършва философия във Философския факултет в Скопие. Автор е на романите „Истина. Любов. Рашомон“ (2012) и „Изневяра“ (2014), както и на стихосбирката „Филмови песни“ (2022). Управител и главен редактор на издателство „Прозарт Медия“, както и създател и директор на Международния литературен фестивал „PRO-ZA Balkan“. Работил е като журналист, филмов критик, селекционер на кинофестивали, редактор, издател. Трайкоски е член на Международната федерация на филмовите критици ФИПРЕСИ, на Асоциацията на македонските писатели и на Македонския ПЕН център. Живее и работи в Скопие.

 

Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Изневяра
Вашият рейтинг
  • София / Книгомания / бул. Васил Левски 28
  • София / Книгомания / бул. Прага 17

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.