Кошница 0

Имало едно време в България. Спомени и описания

Няма наличност
ISBN
9786197086454
Писателката известна с прозвището “по-българка от българите”....

Особено известна беше нейната дейност у нас за ученици, студенти, преподаватели, интелектуалци, а и за широка аудитория от читатели през 70-те и 80-те години. Легенди се разказваха от нейните ученици за безценното преподаване и автентично усвояване на английски език от тези, които са имали шанса да попиват нейните напътствия в Английската гимназия в София (1963-1964, 1973-1979) или да слушат лекциите ѝ в Софийския университет (през 80-те години).

Първата ѝ книга, посветена на българската история, излиза още през 1962 г. Макдърмът е потресена от незнанието на учените в западните университети и на обикновените хора относно историята на Балканите, учудена е от факта колко малко се знае във Великобритания за нас – като народ, религия, древно културно наследство, революционни борби. Следват бестселърът Апостолът на свободата (1967), посветен “на българския народ, който ми даде повече, отколкото мога да му се отблагодаря” – отбелязва авторката. Изключителна популярност получават и следващите ѝ исторически хроники: Свобода или смърт за Гоце Делчев, Свобода и съвършенство за Яне Сандански. В края на 20. век тя запознава английските и световни читатели с нашия фолклор чрез научно-популярното издание Български народни обичаи (1998).

Всички тези солидни документално-биографични и историко-аналитични издания са достъпни и на български, и на английски език. Очевидно натрупаният през годините историко-документален материал – огледало на една толкова противоречива епоха – ѝ е дал основание да напише и издаде мемоарите си Имало едно време в България… (ИК “Царот на Пирина”, 2022). Малко е да се каже, че това са лични спомени – те са енциклопедия на най-ценното в историко-етно-социален план, което една чужденка е видяла, пресъздала и възвеличила. Забележително е нейното отношение към природата ни, която нарича “магическа”, към диханието на Розовата долина, към културното наследство, което София притежава като безценен ореол на мъдрост, поетичност и надежда. Атмосферата на книгата ще изненада скептиците, които са вечно недоволни от държавата ни. Те забравят, че цивилизационните етапи в конструирането на националната идентичност са красиви в своята национална екзотика. Оригиналността на нашия начин на живот е доловен перфектно от една чувствителна жена и великолепен писател.


Повече информация
Автор Мерсия Макдермот
Страници 344
Корица твърда
Език български
Година 2022
Дата на получаване 11.11.2022 г.
Издателство ИК Синева
ID на книга 615734
ISBN 9786197086454
Категории Есета, пътеписи, публицистика
Книги на български език
Нови книги
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Имало едно време в България. Спомени и описания
Вашият рейтинг

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.