Валута
Кошница

Храна и хранене: Между природа и култура

На склад
ISBN
9789543224623
12,00 лв.

Представената книга разглежда по нов начин в българската етнология нашето традиционно и ежедневно хранене. Храните - блажни, благи, солени, лютиви, ферментирали, кисели - са анализирани според начинит...

Повече информация
Автор Мария Маркова
Страници 334
Корица мека
Език 20th Century Fox
Година 2011
Дата на получаване 22.07.2019 г.
Издателство Академично издателство “Проф. Марин Дринов“
ID на книга 609040
ISBN 9789543224623
Категории Готварство
Книги на български език

Мария Маркова е завършила история, специалност етнология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи в Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.
Представената книга разглежда по нов начин в българската етнология нашето традиционно и ежедневно хранене. Храните - блажни, благи, солени, лютиви, ферментирали, кисели - са анализирани според начините на придобиване на суровините им, според сензорната класификация на продуктите им и конкретната кулинарна технология. Потърсено е вместването на системата на хранителния код в митологичното структуриране на Космоса - изследвани са връзките на същинската консумация с културните ограничения и физиологичната необходимост, новаторски са интерпретирани бинарните категории на нечистото и чистото.

Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Храна и хранене: Между природа и култура
Вашият рейтинг
  • София / Книгомания / бул. Прага 17
Бестселъри

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.