Кошница 0

Евреите и изграждането на съвременния капитализъм

На склад
ISBN
9789546488534
15,00 лв.
Във времената на непълно развитото капиталистическо стопанство евреинът е минавал за представител на насоченото изключително към печеленето на пари стопанско виждане.
Повече информация
Автор Вернер Зомбарт
Страници 268
Корица мека
Език български
Година 2021
Дата на получаване 11.11.2021 г.
Издателство Веси
ID на книга 613440
ISBN 9789546488534
Категории Социология и политология
Книги на български език

„Във времената на непълно развитото капиталистическо стопанство евреинът е минавал за представител на насоченото изключително към печеленето на пари стопанско виждане. Не „лихварството“ го е отличавало от християнина, не и стремежът към печалба, нито трупането на богатство, а това, че не е вършел всичко скришом, вършел го е съвсем открито и си е признавал прямо това. Както и че е преследвал своите делови интереси безогледно и безпощадно.

Ако като господари на търговията с менителници евреите са и основатели на съвременната фондова борса, то ние трябва да отбележим също и много важният факт, че те са придали на борсата и борсовата търговия своя особен отпечатък. Сторили са това, очевидно бидейки „бащите на срочните сделки“, създатели на техниката за борсовата търговия, пък ако щете - и бащи на борсовата спекулация.“
Вернер Зомбарт


Вернер Зомбарт (1863 - 1941) е сред най-бележитите германски икономисти от началото на ХХ в., допринесъл за развитието на стопанската мисъл както в общ план, така и в конкретни направления. Особено ценни са неговите исторически изследвания върху ранния и съвременния капитализъм, където той обръща особено внимание върху социално-политическите основи на предприемачеството.

Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Евреите и изграждането на съвременния капитализъм
Вашият рейтинг
  • София / Книгомания / бул. Васил Левски 28

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.