Кошница 0

Дами канят

Няма наличност
ISBN
9789542615903
Романът, по който е направен един от най-гледаните български филми!

Романът, по който е направен един от най-гледаните български филми!

Няма въображение, което може да сътвори такова нещо. Само животът може да „измисля“ така богато и пищно, всичко страшно мирише на истина, толкова страшно, че ти се иска да е художествена измислица. А най-потресаващото е това, че обществото, средата на героите, техните съграждани и роднини гледат на тоя шабаш, на тоя сериал на морални изроди, хитри схватки, ловки ходове, шмекерии и долно мошеничество, като на работи в реда на нещата, завиждат, учат се от героите как и те да се подредят така, да си уредят същия лек и приятен, а иначе мерзък живот... - Проф. Тончо Жечев, за „Дами канят“ (1988 г.)

Георги Мишев е български сценарист, писател и редактор. Автор е на близо 30 заглавия, сред които са книгите: „Осъмски разкази“, „Адамити“, „Добре облечени мъже“, „Произведено в провинцията“, „Отдалечаване“, „Дунав мост“, „Патриархат“ и др. По негови сценарии са заснети ленти, които днес са в златния фонд на родното кино: „Преброяване на дивите зайци“ и „Вилна зона“ на режисьора Едуард Захариев, „Дами канят“ и „Самодивско хоро“ на режисьора Иван Андонов, „Не си отивай“, „Момчето си отива“, „Селянинът с колелото“, „Матриархат“ на режисьора Людмил Кирков и др.

Носител е на много признания и награди:

  • Специална награда на XV кинофестивал на българския игрален филм (1978)
  • Награди от кинофестивали в Локарно, Карлови Вари, Москва и др.
  • Националната награда за детска литература „Петко Р. Славейков“ (2003)
  • Голямата награда за литература на Софийския университет (2006)
  • 2015 година писателят получи няколко отличия. Едно от тях е Специалната награда на София за цялостен принос в областта на културата, връчена от кмета на София Йорданка Фандъкова.

Повече информация
Автор Георги Мишев
Страници 160
Корица мека
Език български
Година 2016
Дата на получаване 27.05.2016 г.
Издателство Хермес
ID на книга 602995
ISBN 9789542615903
Категории Други
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Дами канят
Вашият рейтинг

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.