Кошница 0

Далечно плаване

Няма наличност
ISBN
9789543304066
Книгата съдържа семената на всичко, което по-късно ще разцъфти в творчеството на писателката: иновативната сила на разказа, съсредоточаването върху женското съзнание, любовта, сексуалността, смъртта...
Повече информация
Автор Вирджиния Улф
Страници 416
Корица мека
Език български
Година 2014
Дата на получаване 20.11.2014 г.
Издателство Унискорп
ID на книга 69527
ISBN 9789543304066
Категории Други

Изданието се посвещава на 100-годишнината от първото публикуване на романа през април 1915 г.

Далечно плаване е първият роман на Вирджиния Улф. Идеята за него е породена от пътуването по море на брат й Ейдриан и сестра й Ванеса до Португалия през 1905 г. Книгата съдържа семената на всичко, което по-късно ще разцъфти в творчеството на писателката: иновативната сила на разказа, съсредоточаването върху женското съзнание, любовта, сексуалността, смъртта... За известно време в плаването се включва и семейство Далауей, бъдещи нейни герои. Романът е интересен не само като отправна точка за по-късните творби на Улф, но и като своеобразен автобиографичен паралел. Мистичното плаване на 24-годишната Рейчъл Винрейс е истинска житейска трансформация пред погледа на читателя. Нейният преход към женствеността и символичното пътешествие към себе си са на фона на безкрайното пространство между страни и хора, религии и политика, където всички могат да бъдат наблюдавани и където се обсъждат нови животи, различни гледни точки и позиции. Вътрешната същност на героите създава драма, подплатена от човешкия опит в поредица емоционални и сетивни преживявания.

Вирджиния Улф е ключова фигура в литературата на ХХ в. Основният стремеж на писателката е да намери съвършената естетическа форма за идеите си. Според нея най-важното за писателя е не външното, материалното и бездуховното, а неизследваните дълбини на човешката психика. Неслучайно в творчеството й чувството и разумът, формата и съдържанието, различните аспекти на личността, както и на времето са взаимосвързани в хармонично цяло.
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Далечно плаване
Вашият рейтинг

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.