Кошница

Човекът с трите букви

На склад
ISBN
9786197516272
Special Price 9,90 лв. Regular Price 11,00 лв.
Книгата 11 от цикъла „Последното царство“ на Паскал Киняр, започната през 2002 г. Смесвайки философски афоризми, лирични отлитания, митологични и исторически разкази, лингвистични и психоаналитични разсъждения, тази книга се занимава с въпроса „Какво е литературата?“.
Повече информация
Автор Паскал Киняр
Страници 158
Корица мека
Език български
Година 2021
Дата на получаване 15.09.2021 г.
Издателство Леге Артис
ID на книга 613140
ISBN 9786197516272
Категории Съвременна преводна литература
Книги на български език

Книгата 11 от цикъла „Последното царство“ на Паскал Киняр, започната през 2002 г.

Смесвайки философски афоризми, лирични отлитания, митологични и исторически разкази, лингвистични и психоаналитични разсъждения, тази книга се занимава с въпроса „Какво е литературата?“.

Паскал Киняр и тайната зад тази чудна дума-свят - литература

Паскал Киняр с наслада оставя неразкрита загадката на тази дума без произход, с неясна етимология, понесла като река такава огромна маса от фрази, писатели, истории и ни предлага своя читателски и писателски поглед към това, което представлява страстта на живота му: светът на книгите.

В своя подход той тъче нишката на една волна и жива мисъл, която се опитва да обхване тайната на словото, без да изтръгва тайнствеността й.

Паскал Киняр с наслада оставя неразкрита загадката на тази дума без произход, с неясна етимология, понесла като река такава огромна маса от фрази, писатели, истории и ни предлага своя читателски и писателски поглед към това, което представлява страстта на живота му: светът на книгите.

В своя подход той тъче нишката на една волна и жива мисъл, която се опитва да обхване тайната на словото, без да изтръгва тайнствеността й.

Паскал Киняр се оттегля от функциите си в „Галимар“, във Версай, в Концерта на нациите, за да се приюти в къщата си в Сенс, да се почувства защитен и далеч от „доброволното робство“, „да се посвети на литературата, на работа над книгите, на ерудицията“.

Литературата и четенето не са естественото занимание на всеки, те са дейност, която изисква подивяване, самота, умълчаване на езика, но и бягство от света... Както зимата шифрова животните и растенията под снежна покривка, така съществува и покривка на мълчание, под която се крие една... изместена във времето, отложена емоция, която прави великолепието на книгите.

Исках в една и съща книга да заема от всички форми: приказки, трактати, портрети, четива, спомени и всички жанрове, от философия до етимология, от история до музика, за да бъда възможно най-честен.

Това беше началото на „Последното царство“.

Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Човекът с трите букви
Вашият рейтинг
  • София / Книгомания / бул. Васил Левски 28
  • София / Книгомания / бул. Прага 17
Бестселъри

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.