Кошница 0

Черните дупки и други мелодии от Космоса

На склад
ISBN
9789542828013
14,90 лв.
Ние мислим за космоса като за тихо място. Но физикът Джана Левин твърди, че Вселената има саундтрак -- композиция от звуци, която записва някои от най-драматичните събития в далечния космос. Една достъпна и отваряща съзнанието звукова разходка през Вселената.

Ние мислим за космоса като за тихо място. Но физикът Джана Левин твърди, че Вселената има саундтрак -- композиция от звуци, която записва някои от най-драматичните събития в далечния космос. (Черните дупки, например, удрят по космическото време като барабан). Една достъпна и отваряща съзнанието звукова разходка през Вселената.

През 1916 г. Айнщайн прогнозира наличието на гравитационни вълни. Един век по-късно записваме първите звуци от космоса, доказателство за съществуването на вълните, причинени от сблъсъка на две черни дупки. „Черните дупки и други мелодии от Космоса“ разказва завладяващата история на една мечта и множеството експерименти на учени, поели трудното начинание на уловят тези вълни.

Всеки учен в някакъв момент е бил принуден да изостави своя оригинална идея, когато по пътя е открил по-добра. Това ми се е случвало както като учен, така и като автор. Бях се заела да напиша една книга, а по пътя открих друга.

Намерението ми беше да съставя описание на черните дупки, като тръгна от Лазер интерферометърната гравитационно-вълнова обсерватория (ЛИГО) и разгледам мотивите за настървения интерес към математическата теория на черните дупки и техните астрофизични реалности. Като теоретик с научен интерес към резултатите, които обещаваше ЛИГО, продължавах да съм необяснимо откъсната от практическите битки на експериментаторите. Посещавайки експерименталните площадки обаче, аз се влюбих във физическата страна на експеримента и екстремността на предизвикателството. Завладя ме истинска възхита, но и загриженост, че тази мисия, която все още не оценявах напълно, може да е по-маргинализирана, противоречива и рискова, отколкото обикновено предполага подобен голям бюджет. По пътя открих една история, изтъкана от вечните теми: устрем, амбиция, любопитство, конфликт, упорство, непокорство. Насърчавана от своя редактор Дан Франк, положих огромни усилия да изоставя материал за близо цяла книга в преследване на повествованието, което ви очаква тук.

При завършването на първата чернова през август 2015 г. експериментатори ми довериха да не очаквам откритие поне още две години. В това време Рей Уайс, един от архитектите на ЛИГО и ключов герой в тази книга, ми даде насока за заглавието „Черни дупки...“, изразявайки безпокойство, че съществува реална опасност експериментът да не открие черни дупки.Тази книга е колкото за процеса, толкова и за самата наука. Не бих могла да почувствам драматизма и несигурността на експеримента, ако успехът му беше гарантиран от самото начало. По едно изключително щастливо космическо съвпадение аз работех в условията на благотворното напрежение между сигурност и несигурност. Това не е история на успех или провал. Тя е за преследването, за онзи Фицкаралдовски почин за прекарването на параход през планина. Написах „Черни дупки...“ с очакване и ще съм вечно благодарна на своите забележителни колеги експериментатори за това, че ми предоставиха идеалния материал за епилога.


Повече информация
Автор Джана Левин
Страници 202
Корица мека
Език български
Година 2019
Дата на получаване 20.03.2019 г.
Издателство Сиела
Преводач Милена Боринова
ID на книга 608398
ISBN 9789542828013
Категории Природни и точни науки
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Черните дупки и други мелодии от Космоса
Вашият рейтинг
  • София / Книгомания / бул. Васил Левски 28
  • София / Книгомания / бул. Прага 17
  • София / Книгомания / Офис

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.