Кошница 0

Българското крушение 1913

Няма наличност
ISBN
9789540911663
Втората балканска (Междусъюзническата) война бе кръвопролитна и напрегната, твърде кратка като календарно време и изключително наситена със събития като историческо време.

Войните по онова време рядко завършваха без победители и победени. Никоя армия не бе предпазена от загуба на последната битка, но има загубени войни, равни на национални катастрофи. Съдбоносното лято на наистина фаталната 13-а година стана повратна точка в новата история на българския народ. Да решиш съдбата на нацията в най-черната нощ на 16 срещу 17 юни или за едно годишно време, обладан от яростта и нетърпението, вярващ в тържеството на справедливостта, означаваше поемане на огромна отговорност пред отминали и бъдни поколения. Някои заради удобството заимстваха от хвърковатата публицистика определението „престъпно безумие" и го закотвиха в политическия речник, обаче безумците не са отговорни за деянията си, не вършат престъпления и не подлежат на наказание. Това би опростило реда и съдържанието на нещата, които са много по-сложни в разнообразието си. Политиката на чувства подвежда и дори помрачава държавническия разум, но и тя се подчинява на своите трудно разбираеми закони.
Втората балканска (Междусъюзническата) война бе кръвопролитна и напрегната, твърде кратка като календарно време и изключително наситена със събития като историческо време. Достатъчно е да споменем, че за един месец загинаха 20 606 български войници, подофицери и офицери, а 50 303 бяха ранени. Жертвите на населението са още по-големи. България понесе жестоки удари от всички страни, а я нарочиха за „непоправима агресорка".


Повече информация
Автор Георги Марков
Страници 424
Корица твърда
Език български
Година 2017
Дата на получаване 16.11.2017 г.
Издателство Захарий Стоянов
ID на книга 605925
ISBN 9789540911663
Категории Нова история
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Българското крушение 1913
Вашият рейтинг

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.