Валута
Кошница

Български магии и гадания

На склад
ISBN
9789543986392
21,99 лв.
Магичният свят на българите в новото дългоочаквано издание на познатата книга „Български магии и гадания“ от Лилия Старева. В книгата са включени онези магически ритуали, които са подвластни на общността и нейните хора като цяло.
Повече информация
Автор Лилия Старева
Страници 440
Корица мека
Език български
Година 2020
Дата на получаване 1.09.2020 г.
Издателство Труд
ID на книга 610967
ISBN 9789543986392
Категории Фолклор
Книги на български език

В книгата са включени онези магически ритуали, които са подвластни на общността и нейните хора като цяло. Като част от колектива, но и сам за себе си, човек се стреми да опознае света, да види в него тайнствените магически знаци на съдбата си, да “прочете” в невидимия тефтер на орисниците какво го чака – за любов, здраве, късмет, брак, челяд, плодородие, пари и имот… Вглежда се с “трето” магическо око в тревите и цветята, прозира магическата им сила, за да бъдат цяр за най-различни болести. С тънките струнки на душата си долавя вълшебствата в полъха на вятъра, фазите на луната, пламъците на огъня, водата в реките и езерата, в силуета на дърветата, в цвета на дрехата. Открива магията на думите, на тържествените действия, наречени ритуал, на участващите в него артисти от театъра, наречен истински живот.

Вълшебната вяра, че чудесата са възможни, помага на старите българи в борбата им с най-тежки болести, зли сили, природни стихии и беди, трудни години. Поддържа оптимизма на духа и живота им. И е оцеляла заедно с тях, за да ни бъде под ръка и в следващите трудни години. 

В кръговратите на своите хилядолетия българинът е спазвал безброй ритуали, обредни практики и забрани, гадания и предсказания, магии, заклинания, благословии и молитви. Така се е чувствал по-сигурен в промените, усещал се е като част от един огромен свят, търсил е мястото си сред него. Можем да се опитаме да разберем българското вълшебно наследство, да се докоснем до неустоимата му сила днес, във все по-далечните от магическото наши делници и празници.

 
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Български магии и гадания
Вашият рейтинг
  • София / Книгомания / Офис
  • София / Книгомания / бул. Васил Левски 28
  • София / Книгомания / бул. Прага 17
Нови книги от тази подкатегория
Бестселъри

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.