Кошница 0

Аз, Анна Комнина

На склад
ISBN
9786191869022
25,00 лв.

„В романа на Вера Мутафчиева „Аз, Анна Комнина“ като смислотворящ фактор е задействана диалогична връзка с текстове от миналото. Романовият разказ е житиепис на именитата византийска държавничка и писателка, целящ да „разобличи” собственото й апологетично произведение за царуването на Алекси Комнин, озаглавено „Алексиада”.     

„...Отделните романови глави често започват с обширни цитати от „Алексиада”, които биват сетне „редактирани” като че ли от перото на самата средновековна хронистка, възкръснала като модерна жена на двайсти век. Романът е издържан във феминистка тоналност. Житейската съдба на героинята, представена през погледа на заобикалящите я жени, е типична за тъй наречената андрократична цивилизация, в която господстват гледната точка и ценностите на мъжа. Силейки се (не винаги по свое желание) да се равни с него, жената накърнява житейското многообразие и равновесие, защото нейното призвание е да бъде природосъобразна, интуитивна и толерантна, да хармонизира света чрез майчинството и словотворчеството.”

Сабина Беляева


Повече информация
Автор Вера Мутафчиева
Страници 420
Корица мека
Език български
Година 2024
Дата на получаване 30.05.2024 г.
Издателство Жанет 45
ID на книга 619385
ISBN 9786191869022
Категории Съвременна българска литература
Книги на български език
Нови книги
Нови заглавия тази седмица
Книги бестселъри 2024
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Аз, Анна Комнина
Вашият рейтинг
  • София / Книгомания / The Mall, бул. Цариградско шосе 115

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.