Кошница 0

1979. (Вал Макдърмид)

На склад
ISBN
9789543652785
24,90 лв.

Вал Макдърмид ни връща в недалечното минало с първата книга от нова впечатляваща поредица за рисковете и вълненията в живота на разследващ журналист с бестселъра „1979“

“Възхитителен поглед към миналото... Вал Макдърмид поглежда с гняв назад - и с неприкрито пристрастие - към една проблематична епоха, която я вдъхновява за нейните социално ангажирани мистерии”. – Вашингтон Пост

“Макдърмид е по-добра в създаването на съспенс от много други писатели... Отлично начало на нова поредица, която обещава да бъде изключителна.” – Спектейтър

Призната за един от най-добрите автори на криминални романи, с множество награди и армия от верни фенове по целия свят, Вал Макдърмид демонстрира класата си с първа книга от нова увлекателна поредица. С нея тя ни връща в недалечното минало, но предразполага към много размисъл за настоящото. За „1979“ авторката се осланя на опита си като журналист и засяга теми, свързани с класова принадлежност, пол, сексуалност и политика, на фона на рисковани разследвания за корупция и безредици в Глазгоу в онези смутни години.

Още в началото си 1979 година разтърсва Шотландия със снежни виелици, стачки и политически вълнения. Но за младата журналистка Али Бърнс всички сътресения са шанс да направи своя мечтан пробив. Али е сред малкото жени в редакцията на популярен вестник и се нуждае от нещо сензационно, за да започнат колегите й най-после да я приемат сериозно. След като обединява сили с начинаещия разследващ журналист Дани Съливан, това може да стане факт.

Дани вече работи по интересна следа, свързана с международни данъчни злоупотреби. Той успява да събере достатъчно доказателства, но има един проблем – не може да пише толкова добре, колкото Али. Тя е готова да му помогне да подготви силен материал, който да привлече вниманието на влиятелните фактори във вестника. Набрала скорост и вдъхновена от първия успех, Али също се готви за нещо голямо.

Една от най-обсъжданите теми в Шотландия по това време е предстоящият референдум за независимост. Мнозина изцяло подкрепят идеята, дори са готови на по-радикални действия. Али се натъква на терористична група, която планира бомбени атентати с помощта на ИРА. Тя обаче има нужда от Дани, който да стане част от групата, за да проследи всичко от първа ръка. Двамата усещат, че с тази история ще бетонират успеха си, но пропускат нещо съществено – забъркват се в опасна игра, защото със своите разкрития си създават могъщи врагове...

С новия си бестселър Вал Макдърмид ни потапя в опасния свят на журналистическите разследвания, където всяко голямо разкритие може да има фатални последици. Тя пресъздава автентично един от най-турбулентните периоди в британската история. Романът улавя духа на онези времена във всички области на живота и особено на журналистиката, в която жените са пренебрегвани и са жертва на ширещия се с пълни сили сексизъм.

„Впечатляващо постижение на невероятната Макдърмид. Още с първите страници тя без усилие ни пренася назад във времето... Сюжетът и героите са удивителни и завладяващи. Надяваме се да видим невероятната Али Бърнс отново в действие. Кралицата на съспенса ни представя още един шедьовър“. Това е мнението на Дейвид Балдачи за „1979“. Динамичното действие и увлекателният поглед към миналото с тотално забравените днес пишещи машини и копията под индиго гарантират добро начало за новата поредица на неповторимата Вал Макдърмид.


Повече информация
Автор Вал Макдърмид
Страници 448
Корица мека
Език български
Година 2023
Дата на получаване 10.03.2023 г.
Издателство Еднорог
ID на книга 616505
ISBN 9789543652785
Категории Трилъри и криминални романи
Книги на български език
Нови книги
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:1979. (Вал Макдърмид)
Вашият рейтинг
  • София / Книгомания / бул. Васил Левски 28
  • София / Книгомания / бул. Прага 17

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.