Кошница 0

1000 мозъка: Нова теория за интелекта

На склад
ISBN
9789542846222
20,00 лв.

Една от книгите на 2021 г. според Financial Times
Компютърният инженер и специалист по невронаука Джеф Хокинс предлага елегантна, но и революционна теория, която не само би могла да обясни как се ражда интелектът, но и как да създадем истински изкуствен интелект.

Как мозъчните клетки се обединяват, за да създадат интелекта и съзнанието? По какъв начин си взаимодействат, за да могат да прочетат книга, да научат нов език, да създадат нова теория? Въпреки големия напредък в областта на невронауката през последните години, в нея все още има много повече въпроси, отколкото отговори.

Според Хокинс нашето съзнание се ражда от синхрона на хиляди малки „мозъци“, мрежи от неврони, всяка от които изпълнява едни и същи функции, но в диалога си с останалите коригира своите представи. Така мозъкът функционира чрез взаимодействие, чрез „демокрация“. В книгата „1000 мозъка“ на достъпен език авторът обяснява механизмите на това взаимодействие – какви „изчисления“ според него стоят в основата на нашето мислене и какво означава това за начина, по който възприемаме света, помним, учим. Както и дали бихме могли да приложим същите „изчисления“ в една мислеща и възприемаща света машина, универсален изкуствен интелект, какъвто все още не е създаден.

*  *  *

"Толкова въодушевяваща, толкова сти­мулираща, че ще хвърли съзнанието ви във вихрен водовъртеж от възбуждащо провокативни идеи – ще ви се прииска да хукнете и да ги споделите с някого."
Ричард Докинс

*  *  *

За автора:
Джеф Хокинс е един от пионерите на информационната революция – създател на един от първите таблети в историята – GRiDPad, който още в края на 80-те предрича ерата на смартфоните. Освен компютърен инженер, той е и невроучен, който със своята компания „Нумента“ вече над две десетилетия изучава невроните в мозъчната кора и търси възможности за приложение на невронауката в областта на изкуствения интелект.


Повече информация
Автор Джеф Хокинс
Страници 280
Корица мека
Език български
Година 2024
Дата на получаване 21.02.2024 г.
Издателство Сиела
Преводач Елена Филипова
ID на книга 618724
ISBN 9789542846222
Категории Научнопопулярни издания
Книги на български език
Нови книги
Нови заглавия тази седмица
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:1000 мозъка: Нова теория за интелекта
Вашият рейтинг
  • София / Книгомания / бул. Васил Левски 28
  • София / Книгомания / бул. Прага 17

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.