Валута
Кошница

Свободата на религията и наказателното право

Няма наличност
ISBN
9786190110019
В изследването се проследява в сравнителен план изграждането и развитието на правната уредба на свободата на религията от Конституцията на Княжество България до Конституцията на Република България от 1991 г. и връзката ѝ със съответния наказателен закон от Наказателния закон от 1896 г. до действащия Наказателен кодекс.
Повече информация
Автор Николета Кузманова
Страници 256
Корица мека
Език български
Година 2022
Дата на получаване 15.03.2022 г.
Издателство Изток-Запад
ID на книга 614244
ISBN 9786190110019
Категории Право
Книги на български език

Фокусът на настоящото научно изследване е към един специфичен аспект от правната уредба на свободата на религията - значението на наказателното право в нея. Анализът се основава на законодателните решения в конституционната уредба за закрепването на тази свобода в каталога на основните права и свободи и влиянието върху съдържанието на тази уредба на отношенията между държавата и религиозните институции през различните исторически периоди, както и на международните и европейските стандарти, които са относими към нея. На тази база се извежда авторовата теза за ролята на наказателното право в правната уредба, свързана със свободата на религията. Наказателноправната ѝ защита е важна гаранция за нормалното упражняване на тази свобода и съставлява част от защитата на основните права и свободи на човека. Наред с нея наказателното право е и един от юридическите механизми, чрез които се осигурява ефективността на забраните и ограниченията, свързани със свободата на религията.

В изследването се проследява в сравнителен план изграждането и развитието на правната уредба на свободата на религията от Конституцията на Княжество България до Конституцията на Република България от 1991 г. и връзката ѝ със съответния наказателен закон от Наказателния закон от 1896 г. до действащия Наказателен кодекс. Чрез същия подход се представя и анализът на отделните видове престъпления, които са от значение за обсъжданата проблематика.

Николета Кузманова е доктор по наказателно право и главен асистент в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Завършва специалност "Право" в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" през 1998 г. От 1999 г. е преподавател по наказателно право. Автор е на монографията "Наказателноправна защита на политическите права на гражданите" (2015), както и на множество статии и студии в специализирани издания в областта на наказателното право. Съавтор е на "Престъпления против избирателното право. Методика за разследване" (2011) и на учебното помагало "Противодействие на организираната престъпност" (2012), съдържащо анализ на съставите на престъпленията, които са подсъдни на специализирания наказателен съд.

Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Свободата на религията и наказателното право
Вашият рейтинг
Бестселъри

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.