Език
Валута
Кошница

Оптимистична теория за нашия народ; т.2

Няма наличност
ISBN
9548945231
25,00 лв.
Издателство „Изток-Запад“ представя том втори от избраните съчинения на Иван Хаджийски. В него е поместен студии писани през периода 1937-1942 за сп. „Философски преглед“.
Повече информация
Автор Иван Хаджийски
страници 480
корица мека
Език български
година 2002
Издателство Изток-Запад
ID на книга 612539
ISBN 9548945231
Категории Социология и политология
Книги на български език

Томът, предоставя информация за размишления по остри актуални проблеми:

 

  • българския национален комплекс и неговото преодоляване („Оптимистична теория за нашия народ“)
  • демократичния потенциал на българското общество 
  • съдбата на българското трудолюбие 
  • противоречивото политическо съзнание и поведение на средните слоеве 
  • "кадровия подбор" на историята 
  • манипулацията на личността и нейното самоотчуждаване („Психология на военната дисциплина

***

 

Иван Хаджийски  е български публицист, социален психолог и марксист. Преди 1944 година трудовете му са интерпретирани от някои анализатори, като изследовател използващ методите на Густав Льобон и Чернишевски. За десет години написва 4 книги и над 20 студии и статии, които дават основание да бъде смятан за един от основоположниците на българската социология. Социологическите му изследвания за българската народопсихология, "Бит и душевност на нашия народ", се считат за най-важните му трудове.

 

Роден е на 13 октомври 1907 година в Троян в бедно занаятчийско семейство. Учи в прогимназия в родния си град, като още през 1919 година публикува дописки в списание "Юноша". От 1921 година учи в Търговската гимназия в Свищов, която завършва през 1925 година. През 1923 година е арестуван за кратко по подозрение в убийство, а през 1925 година е осъден условно на една година затвор по Закона за защита на държавата, след като предава пари на човек, преследван от властите.

 

От 1927 до 1932 година следва "Философия" в Софийския университет "Свети Климент Охридски", а по-късно завършва и право. Работи като журналист и адвокат.

Нови книги от тази подкатегория
Бестселъри

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.