За вас моделисти – две издания за любителите на автомобили и/или самолети

25.06.2015

Поредицата от книги 2 в 1 на Книгомания представя един нестандартен подход в правенето на книги – предоставя както история на развитието на самолето- и автомобилостроенето с любопитни факти, параметри и цветни примери, така и събужда колекционерската ви страст и желание за конструиране на предложените 50 модела самолети и автомобили. Добрата полиграфия и плътността на страниците на книгата позволява лесно отделяне на матриците, лесно сгъване на точните места и устойчивост на 3D модела. В началото на всяко издание има кратко упътване как да се подходи при сглобяване, върху кои елементи да се нанася лепило, как да постигнете максимален ефект при заоблените елементи и т.н.

 

istoriqta na samoleta/ istoriqta na avtomobila

 

ИСТОРИЯТА НА АВТОМОБИЛА – представя подбор от 50 леки коли, оценявани по тяхното значени, популярност и според интереса, който предизвикват у колекционерите. Началото на автомобилостроенето поставя Хенри Форд със своя модел Т през 1908 г. Макар и да не е бърз или луксозен, той е евтин и с първото радио, присбособено да свири в кола. Следват Кадилак (модел 3, 1910 г.), Дюзенберг (модел J, 1928), Бентли Блоуър (1929) – с внупителна дължина 4,4 м и тегло 1930 кг, 160 км/ч – една от най-бързите коли на ХХ век. Форд (модел В, 1932 г.) пък е фаворит след любителите на форсирани двигатели. Изненадващо или не – Бугати (модел 57 Атлантик, 1937 г.) е най-красивата кола и една от най-рядко срещаните и най-ценните за колекционерите – произведени са 700 броя. Ще се досетите ли кой е най-успешният автомобил на всички времена? Отговаряме ви – Фолксваген костенурка (1939). Кьонигсег ССХ 2006 г. – пък развива до 400 км/ч. Естествено Смартът е любимец на градските шофьори заради удобството си при паркиране и футуристичния си стил. Последвайте историята до съвременността – „Ролс-ройс“ модел Рейт (2013) – с този колекционерски автопътеводител.

ИСТОРИЯТА НА САМОЛЕТА – представя подбор от 50 самолета, превърнали се в класика или пък в твърде авангардни с авиодизайна си за определен период от време: от моноплана на „Депердюсен“ от 1913-а до  съвременните постижения на авиацията като SR-71 Блекбърд и F-117 Стелт. Началото, разбира се, поставят братята Райт с „Флайър“ през 1903 г. и полета си от 59 секунди.  Следват Блерио  XI (1909), Иля Муромец (1914) на Сикорски – първата голяма летателна машина за дузина пътници, Сопулит Кемъл (1916) – най-ефективните самолети по време на Първата световна война. Първият бомбардировач е от 1919 г. – Викърс Вими, един от най-бързите самолети на ХХ век е Хюз Н-1 (1935) – 567 км/ч, Кони (1943) пък са от най-разпознаваемите заради специфичната си тройна опашка.

Очаквайте през август и новата книга към поредицата: ИСТОРИЯТА НА ЛОКОМОТИВА

 

istoriqta na lokomotiva

« Back
© Developed by CommerceLab

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.