Луксозен фотоалбум за бореца Валентин Йорданов вече е в книжарниците

7.04.2017

„Книгомания“ е официален разпространител на луксозния двуезичен фотоалбум „Валентин Йорданов: Всичко е борба – историята на един спортен феномен. Изданието е на български и английски език, с твърди корици, голям формат (70/100/8), с включени над 350 снимки. Автори са Владимир Памуков, Тодор Шабански и Бончук Андонов

Валентин Йорданов е седемкратен световен и седемкратен европейски шампион в кат. до 52 кг по свободна борба. Остава в спорта до 36 години, за да постигне мечтата си – олимпийска титла в Атланта ′96. Дълги години е председател на федерацията по борба и вицепрезидент на Българския олимпийски комитет.

Наричали са го „Владетелят на света“, „Шампион на шампионите“, „Златното вале от колодата“. И с право – Валентин Йорданов е спортистът, в чиято чест българският химн е свирен най-много на световни и европейски първенства и на олимпийски игри – общо 15 пъти. Спечелил е 21 медала, 15 от тях са златни. Пътят му към големия спорт започва от малка зала в родното село Сандрово, Русе.

Книгата за легендата на българската борба ще бъде представена на 8 и 9 април в „Булстрад Арена"-Русе по време на международния турнир „Дан Колов - Никола Петров". 

Това е вторият им реализиран проект, разпространяван от „Книгомания“. Първият наскоро отбеляза 30-годишнината от недостижимия български рекорд във високия скок под заглавие „Стефка Костадинова: 209 – Да прескочиш света“.

И двете книги са хроники на спортните успехи. Но тримата автори не само броят титли и илюстрират победи, а открехват вратата към личния живот на тези феноменални спортисти. Има и любопитни факти, малко известни на широката публика. Например този, че когато отишъл да се състезава в САЩ за „Фокскечър“ през 1990-а, Валентин Йорданов трябвало да опровергае първоначалното впечатление на милионера Дюпон, че не използва фамилното си име Димитров по...  политически причини. Джон Дюпон бил убеден, че нашият борец се притеснява да не го свържат с комунистическия лидер Георги Димитров.

Всъщност през годините на активната си спортна кариера Валентин Йорданов се притеснявал само от кантара. По изчисления на авторите на книгата за 18 г. състезателна дейност борецът е свалил общо близо тон излишно тегло.

« Back
© Developed by CommerceLab