Направи си сам… по-добро образование!

10.01.2017

Омръзна ли ви да слушате обещания за важни промени в образователната система, а те да не се случват? Уморихте ли се да чакате уроците в училище да станат по-интересни, по-съвременни и провокиращи мисленето, а не зубренето? Вече има книга, която може да помогне в преодоляването на някои основни недостатъци на системата.

Ами ако…? Въпроси и упражнения за любопитни умове от Мат Мъри и Андрю Р. Макхю (Книгомания) не дава готови отговори, нито твърди правила. Вместо това авторите насърчават задаването на въпроси, комбинирайки ги с творчески задачи – и така подтикват децата към самостоятелно мислене, помагат им да развиват въображението си успоредно с практическите си умения. „Ами ако…“ побутва към излизане от утъпканите пътеки, предлага нови начини за изследване и осмисляне на света дори с щури, на пръв поглед абсурдни въпроси.

Ами ако можеше да пътуваме във времето или да се телепортираме? Или да бъдем вечно млади? Ами ако грешахме за всичко? А дали да признаем, че грешим, не е първата стъпка към оправянето на нещата? Ами ако интернет не беше изобретен? Какво бихме правили дори ден без таблети, смартфони, лаптопи, телевизори?

А какво ли би било, ако имаше човек, който да плаща на ученика, за да не ходи на училище? Всъщност има такъв човек! Технологичният магнат Питър Тийл вече е учредил награда от 100 000 долара, която се дава всяка година на 20 души под 20 години. Едно от изискванията към кандидатите за приза е да са изключени или да не ходят на училище по друга причина. Те работят с наставници визионери, за да помогнат някои мечтани проекти да се превърнат в действителност.

Е, дори все още да не сме готови да променим нещата в образованието у нас чак толкова драстично, вече можем да направим куп малки, но важни крачки напред с помощтта на „Ами ако…“.  

« Back
© Developed by CommerceLab