КНИГА НА ТЕСТОВЕТЕ – 64 СРЕДСТВА ДА ПОСТИГНЕТЕ УСПЕХ: „Животът е един дълъг тест и ние всички трябва да го решим!“

30.06.2015

„Животът е един дълъг тест и ние всички трябва да го решим“, казват Микаел Крогерус и Роман Чепелер, автори на редица практически наръчници за опознаване на личността. Книгомания ще представи техни книги на българските читатели като авторска поредица от четири малки томчета, тип подаръчни издания, с твърди корици и златно преге: Книга на тестовете, Книга на решенията, Книга на промените и Книга на въпросите.

Ако се забавлявате да решавате тестовете за измерване на вашето IQ, за емоционална интелигентност, за депресия и други подобни в развлекателните печатни издания и сайтове, ще бъдете истински пленени от КНИГА НА ТЕСТОВЕТЕ – 64 СРЕДСТВА ДА ПОСТИГНЕТЕ УСПЕХ заради подбора и на самите тестове и въпросите, и заради точността в тълкуванието на отговорите.

Ние хората „сме мишени на лавина от тестове, оценки, стандартизации и формули“, пишат авторите в предговора на един от най-популярните си наръчници, претърпял вече 19 издания. Постоянно даваме оценки за различни продукти, личности и събития, но и постоянно самите ние сме преценявани. КНИГА НА ТЕСТОВЕТЕ е подходяща да опознаем реалистичното си аз (а не това, което ни се иска да бъдем или за което се представяме), тъй като въпросите „не задават“ във формулировката си „правилен“ или съвършен отговор, както се случва често при въпросите в списания и сайтове с хороскопи например.

Всички тестове са базирани на научни методи. Обособени са в пет раздела: Личност и характер, Тяло и характер, Умения и кариера, Живот и общество и Знания и убеждения, като можете да приложите върху себе си или приятелите си емблематични тестове като Тест на Роршах (за лудост), Голямата петорка (какъв съм аз), Тест на Купър (за издръжливост), Метод на Рийд (за почерка), Тест на Бечдел (за сексизъм), Ефект на Барнум (за равнопоставеност), Формула на Бейс (степен на предвидливост) и много други. Не по-малко любопитни са какъв е прагът ни на болка, какво разкриват гените, икономическия тест GMAT за степен на напредък в кариерата, правилни ли са предположенията ни, тест за самомотивация, какъв телесен тип сте (аюрведа), умеете ли да балансирате между работата и личния живот и т.н. или общо 64 теста. Анализирането на отговорите и стремежът за избягване на крайностите помагат за усъвършенстване на личността и постигане на по-големи успехи.

Освен самите тестове, какво изследва и как да тълкувате отговорите, КНИГА НА ТЕСТОВЕТЕ включва и интересни исторически факти как е възникнала тестовата форма за оценка, как са се появили съвременните детектори на лъжата, как са се зародили първите тестове за професионална ориентация и как е въведена психотехниката при подбор на кадри и много други. Любопитно е да знаем, че първите тестове са били за установяване на вина и са се използвали в Индия, Древен Китай и Мала Азия – разбира се, те са съвсем примитивни и с митологичен характер. Иначе едва в средата на ХХ век отделите по човешки ресурси откриват, че е много находчиво да използват скритите възможности на човешката типологизация за подбора на кадри и първоначално е прилаган методът на Майерс-Бригс.

Очаквайте в края на септември месец и КНИГА НА РЕШЕНИЯТА отново от Микаел Крогерус и Роман Чепелер.

 

книга на решенията

« Back
© Developed by CommerceLab

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.