Най-новата книга на Стивън Кинг вече е в книжарниците

14.11.2018

След романа "The Outsider" Стивън Кинг зарадва почитателите си с втора книга за тази година – новелата „Elevation”. Изданието на английски език с твърди корици, илюстрации и обложка излезе от печат в САЩ и Великобритания на 30 октомври – вече можете да го намерите и в книжарници Книгомания. Първите отзиви на читателите, появили се в Amazon и Goodreads, оспорват рекламирането на новелата като трилър или хорър. Безспорно обаче сюжетът е повече от завладяващ и е написан в типичния за Кинг майсторски стил. Духът на книгата се доближава по-скоро до „Зеленият път“. 

Действието се развива в малкото провинциално градче Касъл Рок (където живее и самият Кинг) и естествено, клюките се разпространяват между хората бързо-бързо. Един от жителите – 74-годишният графичен дизайнер Скот Кери, споделя с пенсиониралия се вече лекар Боб Елис за своето странно състояние – всеки ден губи по малко от теглото си, но без да се променят физическите му мерки. И не, не става дума за рак или друго заболяване, защото той се чувства в отлично здраве. Още по-необичайното е, че премервайки се на медицинския кантар със или без дрехи – скалата отчита едно и също тегло. Доктор Боб Елис е колкото заинтригуван от професионална гледна точка, толкова и загрижен за приятеля си.

Другата завръзка в сюжета са новите съседи на Скот Кери – сключилата брак лесбийска двойка Деирдре МакКомб и Миси Доналдсън, която консервативната общност на градчето не приема много радушно. Самият Скот също трудно общува с тях – едната жена е приветлива и приятелски настроена, а другата е сдържана и студена, – а освен това е в обтегнати отношения с тях заради кучетата им, които постоянно цапат моравата пред къщата му. От друга страна, Скот разбира за проблемите в бизнес начинанието на двете дами и ще се опита да им помогне – те работят в собствения си ресторант, който се опитват да популяризират в града, но за съжаление без особен успех.

Настъпва времето за подготовка на празника Ден на благодарността. Скот е едновременно улисан в работата си по важен и добре платен проект за дизайн на къща, изненадан от все по-намаляващото си тегло и обект на неприязън заради предразсъдъците на съседите си заради посещението на ресторанта на Деирдре и Миси. Защо и как жителите на Касъл Рок ще сформират различни съюзи и наглед изпълнените с добродетели хора ще отключат най-тъмните си страни? Умеят ли хората да преодоляват предразсъдъците си?

« Back
© Developed by CommerceLab

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.