Барбара Айзъкс в България за представянето на книгата „Как да отгледате удивително дете. Методът Монтесори“

1.12.2016

На 30 ноември 2016 г. в Информационния център на ЕС aкадемичният директор на Международния Монтесори обучителен център (Montessori Centre International) във Великобритания Барбара Айзъкс представи книгатаКак да отгледате удивително дете. Методът Монтесори“ (Книгомания) от Тим Селдин, председател на фондация „Монтесори“ в САЩ. Преди събитието бе проведена демонстрация с Монтесори материали като част от конференцията „Европейски практики в подкрепа на ранното детско развитие: Монтесори педагогика”, организирана от експертния Монтесори съвет към следдипломна квалификация „Монтесори философия в съвременното общество” и  Факултет по начална и предучилищна педагогика на СУ „Св. Климент Охридски”. С представянето се занимаваха екипите на Монтесори детска градина „Къща на децата” (Casa dei Bambini), „Детска къща Монтесори” и „Камелини Монтесори“. Поводът за организиране на събитието бе навършването на 110 години от създаването на първото Монтесори учебно заведение в Рим, Италия.

По време на премиерата на книгата Барбара Айзъкс на няколко пъти припомни думите на Мария Монтесори, три пъти номинираната за Нобелова награда, че „Детето, което е свободно да бъде самостоятелно, е господар на себе си“, след което призова „Помагайте на децата си да станат господарите на XXI век!“. „Как да отгледате удивително детее един от най-добрите наръчници за прилагане на метода и в домашни условия – с цел развитието на потенциала на децата до 6-годишна възраст, пълен с идеи за полезни и приятни занимания. В книгата се засягат теми като предизвикателството да си родител и създаването на връзка с детето, за стимулирането на мозъка и развитието на възприятията, за стремежа към самостоятелност и  приучването към ред, за избягването на гневните изблици и много други.

 

 

Лекцията на Барбара Айзъкс бе изслушана с голям интерес от началните учители и директорите на детски градини, препълнили залата. Интересът към Монтесори метода у нас расте, а лекторката вече 10 години помага за внедряването му в държавната образователна система на Великобритания. Участниците в конференцията наблюдаваха демонстрации на практическа работа с Монтесори материали за развитие на уменията и възприятията на децата и как най-малките се учат на самостоятелност и как ако са в подходяща среда, започват да разгръщат творческия си потенциал.

 

 

Увлечението по метода Монтесори в България е по-осезаемо след 1989-а, макар напоследък да се популяризира покрай новината, че британският принц Уилям и съпругата му Кейт са наели Монтесори учители за първородния си син Джордж. Интересът към реформаторските идеи на Мария Монтесори у нас датират още от 20-те години на ХХ век, според изследванията на доц. Тинка Иванова от Бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“. В периода 1944 г. до 1989 г. възгледите на Мария Монтесори задълго потъват в забвение, защото тогавашната власт в България ги обявява за „буржоазни и непрогресивни“. Но днес една от софийските общини ще експериментира с Монтесори клас в държавното училище и с Монтесори група в държавна детска градина, съобщиха организаторите на конференцията в Дома на Европа.

 

« Back
© Developed by CommerceLab