Кошница 0

Орхан Памук: Пиша, за да съм щастлив

На церемония в аулата на Софийски университет на 19 май нобеловият лауреат Орхан Памук беше удостовен с почетния знак доктор хонорис кауза. По-късно през деня авторът взе участие в представянето на последната му книга, издадена на български език, “Други цветове”, което се състоя в Червената къща.

На 18 май в аулата на Софийски университет се проведе среща с автора. Организаторите предварително бяха обявили, че Памук няма да отговаря на политически въпроси, но модераторът Бойко Пенчев не му ги спести, започвайки от  “нашата вечна балканска тема”.

“Пиша, за да съм щастлив.” – това е отговорът на единствения турски автор, носител на Нобелова награда, на въпроса “Защо пишете?”. В същия ден министърът на културата удостои писателя с отличието “Златен век”.

Орхан Памук е роден на 7 юни, 1952 г. в Истанбул. Завършва Робърт колеж, след това учи архитектура в Истанбулския технически университет. Перз 1977 г. завършва журналистика в Истанбулския университет, а от 1985 до 1988 г. посещава Колумбийския университет в Ню Йорк и Университета на Айова. През 2005 г. две турски професионални асоциации завеждат наказателно дело срещу Памук заради изявленията му във връзка с Арменския геноцид от 1915-1917 г. Романите на Памук са преведени на над 60 езика и са продадени в над 7 милиона екземпляра.

обратно към всички новини

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.