Кошница 0

За първи път китаец спечели Нобеловата награда за литература

Мо Ян е тазгодишният носител на Нобеловата награда за литература. Той е и първият китаец, носител на отличието. Истинското му име всъщност е Гуан Мо-Йе, а Мо Ян е псевдоним, който буквално означава "не говори". Тъй като имал тежък акцент, с този псевдоним си напомнял да не говори много-много, защото хората трудно го разбират.

За него Ейми Тан, известна американска писателка, казва:

"Мо Ян заслужава място в световната литература. Неговият глас ще намери своя път към сърцето на читателя, точно както Маркес и Кундера."

Първата му публикувана творба е разказ, който излиза в литературно списание през 1981 г. Успехът обаче го спохожда няколко години по-късно с публикуването на негова новела на френски. "Червено сорго" е най-популярната му творба, която е и филмирана от китайския режисьор Чжан Имоу. Лентата в последствие е отличена със "Златна мечка" от кинофестивала в Берлин през 1987 г.
В книгите си Мо Ян залага на реализма, времето на японската окупация, бедността и трудните условия на живот за фермерите. Автор е на "Чеснови балади", "Република на виното", "Промяна", "Големи гърди и широки бедра" и много други.

Всички новини

 

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.