Кошница 0

150 разгадани тайни на безкрайността

    Знаете ли, `че ако група маймуни бъдат оставени да натискат произволни клавиши на пишеща машина за определен период от време, почти е сигурно, че в някакъв момент те ще успеят да напишат всяка от книгите, съхранявани във Френската национална библиотека?

Тази теория е известна като теорема за маймуните и безкрайността. През 2003 г. тази теория дори е била подложена на няколко практически експеримента! 

Резултатите от тях и още много интерсни аспекти на безкрайността като теорията на хаоса, големият хадронен колайдър, безкрайната мелодия на Вагнер, безкрайната плетеница на тибетския будизъм ви очакват на страниците на енциклопедията "150 разгадани тайни на безкрайността". Страници от нея можете да разгледате тук.

От луксозното издание ще научите още, че съществува практически безсмъртен вид медузи - Туритопсис нутрикола. Този вид медузи не умира след достигане на зряла възраст. Те препрограмират клетките си и се подмладяват. Новопоявилите се полипи на свой ред става възрастни организми. Все едно пеперудата да може да стане отново гъсеница.

Ако пък температурата на водата се понижи или се появи недостиг на хранителни вещества, възрастната Туритопсис нутрикола, с всички свои остарели и променени с възрастта клетки, се спуска на морското дъно, все едно е умряла. Но вместо да започне да се разлага, медузата се преобразява: органите и мускулите й изчезват и няколко часа по-късно цялото й тяло се стопява, достигайки до обем от няголям брой непроменени клетки. Тази безформена маса се реорганизира и от нея израстват разклонения, за да се появи нов млад организъм - полип.

Целта  на всичките 150 статии, събрани в тази луксозна книга, е да обяснят и онагледят по възможно най-достъпен и забавен начин всички възможни аспекти на безкрайното (от областта на математиката, природните науки, технологиите, изкуството и философията) и го постигат по убедителен начин.

Всички новини

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.