Кошница 0

За първи път връчиха арабския Букър на жена

За пръв път Международната награда за арабска литература (International prize for Arabic fiction) беше присъдена на двама автора и единият е жена. Тазгодишните носители на отличието Раджа Алем от Саудитска Арабия и мароканецът Мохамед Акаари си поделиха наградата от 50 хиляди долара.

И двата отличени романа засягат актуални и важни теми. “The Dove’s Necklace”  от Раджа Алем изследва тайния живот на свещения град Мека, разкривайки свят на престъпления, корупция и експлоатиране на чужди граждани от мафия от строителни предприемачи, които искат да разрушат историческото наследство на града.

Романът на Мохамед  Акаари “The Arch and the Butterfly”  е история за последствията от тероризма, но не за Запада, а за едно семейство, което открива, че синът му е загинал при самоубийствен атентат в Афганистан, и как травмата от смъртта на младия мъж се отразява върху отношенията между родителите му.

Международната награда за арабска литература се връчва от 2007 г. насам. Раджа Алем е първата жена, удостоена с приза. Други романи печелили наградата са “Sunset Oasis” от Баха Тахер (2008), “Azazel” от Йосиф Зидан (2009) и “Spewing Sparks as Big as Castles” от Абдо Кал (2010).

обратно към всички новини

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.