Последвайте ни:
image description

Столетниците – благословия или орисия

Това е книга, която вдъхва надежда. Помага да се докоснем до огромната мъдрост, скрита в телата ни. Разкрива особен вид култура – културата да растеш с уважение към живота.

image description

Автор:

Мира Добрева

Важни факти за книгата

Брой страници

336

Брой снимки

80

Тираж

6000

Брой истории

38

image description
От Мира Добрева

Столетниците – благословия или орисия

Прелисти книга
image description
Разберете повече за книгата

Кратко описание

С толетниците са омайни, мъдри хора. Някои изумяват с бистър ум, ясна памет и красноречие, други са мълчаливи и умислени. Едни са весели, въпреки тежестта на годините, други са прегъбрени от тях. Някои са младолики, други – с набраздени от времето лица. Но всички, за които ще прочетете, са специални. Столетниците са изключителни хора. Друговремци. Останали още малко на тази земя, сякаш за да я направят по-добра. От тях попиваме светлина, взимаме от мъдростта им, учим се да прощаваме и да гледаме на живота откъм смирената му страна.

image description
Разберете повече за автора

Мира Добрева

Мира Добрева е позната като телевизионна водеща на десетки политически, икономически и социални събития. Носител е на множество награди, сред които: Жена на годината (2 пъти) в категория „Телевизионна журналистика“ на сп. „Грация“ (2005 и 2011 г.), Най-чаровна телевизионна водеща на сп. „Клуб М“ (2004 г.), Най-обичана българка за 2008 г., Най-стилна дама на България. Наградена е с призове в категория „Културно наследство и национални ценности“ и „Популяризиране на българската култура и история“.

През 2016 г. предаването „Отблизо с Мира“ е отличено със специалната награда на Съюза на българските журналисти в категория „Телевизионна журналистика“. За научнопопулярния филм „Властелини на облаците“ получава специалната награда на журито на Международния филмов фестивал „На източния бряг на Европа“.

Мира Добрева е била хоноруван преподавател по телевизионна журналистика в НСА, гост-лектор към катедра „Радио и телевизия“ във ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски“, гост-лектор в Американски колеж – София, както и лектор на TEDxPlovdiv. От май 2020 г. е водеща на предаването „Питай БНТ“.

Последвай автора:

ИЗВЕСТНИ ЛИЧНОСТИ ЗА КНИГАТА

image description

Любовта на Мира към столетниците е очевидна и заразителна. Тя пише елегантно, искрено и реалистично, с топлота и усет за наистина важното. Затова посланията ѝ докосват по въздействащ и запомнящ се начин.

image description

Tова не са интервюта, а летописи, които ни дават една уникална представа за Българския Живот, за Българската Съдба.

image description

Почувствах героите от книгата на Мира Добрева близки и любими, като собствени възрастни роднини. Те са носили с достойнство товара на дните, обичали са, правили са грешки, търпели са загуби, но са успели цели 100 години да запазят обичта си към живота.

image description

Да погледнеш света през очите на столетниците е предизвикателство. Да откриеш смисъла в личната историята на хора, преминали през времето с любопитство и благодарност е орисия. Тази книга ни дава шанс да влезем в нашето времеубежище чрез спомените на столетниците.

БЮЛЕТИН НА КНИГОМАНИЯ

Цитати и важни факти от книгата

Невероятното пътуване към сърцата на моите чудаци! Историите в тази книга са точно за тях – тук ще се срещнете с най-специалните сред столетниците, с които се срещнах. Най-фрапиращите по памет, озадачаващите с умения, най-емоционалните... Тук са и приповдигнатите, оптимистите, песимистите, примирените, отвратените… Но все интересни с мислите си хора.

Цитат 1

Дядо Стефан: „Душата, чедо, не остарява. Ни сърцето. То все едно и също стои. И затова, като остарееш, със сърцето живееш.“

Цитат 2

Баба Рада: „Ако ти е все равен животът, нема да ти е хубаво! В един ден требва да има и мъки, и скърби, и сълзи. В другия требва да има и радост, и смях, и любов.“

Цитат 3

Баба Неда: „Ако сега легна аз да лежа, ще умра. Не умирам, защото не оставям свободно време на смъртта да ме свари.“

Рецепта за дълголетие

Тайната е да учиш, да искаш да знаеш. Всеки ден е подарък – разбираш го, когато станеш на години. Иначе като е по-млад, човек не цени времето, пилее го.

Рецепта за дълголетие

В живота на всеки човек непрекъснато трябва да съществуват три думи: любов, хигиена и работа. И да е спокоен.

Рецепта за дълголетие

Тайната е в спорта и непрекъснатото движение. И да не прекаляваш с нищо – особено с преяждане!

Гледайте трейлъра към книгата

Книгата „Столетниците – благословия или орисия“ побира 330 страници мъдрост. Темите, които вълнуват човека дори и на 100 години, са завистта, смисъла на живота, брака, любовта, надеждата… Какво още вълнува „друговремците“? Какво бързат да споделят по време на срещите си с Мира Добрева? Гледайте видеото!

image description

Често задавани въпроси

„Столетниците – благословия или орисия“ е шанс да надникнем във времето на хора, които са живели в толкова различни Българии! Някои от тях са свидетели на Междусъюзническата война, други са носили лекарства на войниците от Първата световна война. Трети са участвали във Втората световна война. Всеки се опитва да се изплъзне на времето, да го надхитри, да го победи. Но сякаш столетниците са единствените, които успяват.“

image descrtiption

1. Защо трябва да прочетете тази книга?

Подбраните 38 истории засягат важните за всяко битие теми за завистта, смисъла на живота, брака, любовта, изневярата, младостта, какво харесват мъжете у жените, клюките, надеждата, навиците, човешките идеали и най-вече добротата. Няма еднозначен отговор дали пожеланието „да живееш 100 години“ е благословия или орисия, всеки читател ще намери смисъл сам за себе си.

2. Как започна всичко?

Мира Добрева разказа как едно телевизионно начинание неочаквано се превръща успешен проект, а за едно лято го претворява и в книга. Признава, че подборът кои истории да бъдат включени не е бил лек. Важно за нея е да представи разнообразието в нагласите на всички тях какво е да си дълголетник. Докато пише, се свързва с всички участници и с радост открива, че много от тях все още празнуват своите рождени дни.

3. Как се постига дълголетие?

„Друговремците“ не дават универсална рецепта, но пък като един от най-важните фактори, които посочват, е спокойствието. Намират опора през живота си в любовта, надеждите, размишляват често за човешките идеали и най-вече почитат добротата. Общ призив към по-младите днес в много от историите е да бъдем добри и да прощаваме.

4. Щастливи ли са столетниците?

Много от столетниците днес се чувстват самотни, разочаровани, тъжни и изоставени от близките си, че не получават необходимото уважение. За тях тези подарени години са „прекален живот“.

Откъс от книгата

Като свещ, подухвана от вятъра, е човешкият живот. Крехък е, чувствителен. Как да го пазим с обич, с усмивка, с грижа и отговорност, за да не угасне той преждевременно? Прочетете тази книга и открийте отговора за себе си. Защото в личната история и в емоционалната философия на всеки един от тези специални хора има невероятна сила и мъдрост.

Отзиви на читатели

Прочетете първите впечатления на наши читатели за „Столетниците – благословия или орисия“ от Мира Добрева.

Други книги

Разгледайте още заглавия от каталога на издателство Книгомания. Най-добрата полиграфия и оформление, без компромис в качеството.

ФОРМА ЗА БЪРЗА ПОРЪЧКА

Моля, оставете вашето име, имейл и/или телефон, за да се свържем с вас за адрес и начина на доставка.