Език
Валута
Кошница

Новини

 1. Биографии на български известни личности
  09
  Апр

  Биографии на български известни личности

  Прочетете повече за някои от най-известните биографии на популярни личности от България, които са бестселъри в книжарниците в последните няколко седмици.

  1. „Дневници & делници" - последната биографична книга на Татяна Лолова

  2. „Стоянка Мутафова: Добър вечер, столетие мое“ от нейната дъщеря Мария Грубешлиева-Муки.

  3. „Невена Коканова. Години любов" - от Георги Тошев

  4. „Катя Паскалева. Жените в мен“ - от Георги Тошев

  5. „Наум Шопов. Бележки от един живот“ - от Георги Тошев

  6. „Георги Парцалев. хамлет от град левски“ - от Георги Тошев.

  Прочети повече
 2. Новата книга на Джордан Питърсън – „Отвъд реда“ – ни дава още 12 правила за живота
  08
  Апр

  Новата книга на Джордан Питърсън – „Отвъд реда“ – ни дава още 12 правила за живота

  Новата книга на Джордан Питърсън „Отвъд реда“ (Beyond Order) предлага още 12 правила за живот. Изданието на английски език излезе в началото на март 2021 г., вече можете да го намерите в книжарници Книгомания или да поръчате онлайн. Този път книгата е организирана около идеята, че трябва да намерим начин да излезем от хаоса, който постоянно заплашва да погълне живота ни, като го приемем. Според него хаосът в излишък ни заплашва с нестабилност и безпокойство, а непровереният ред може да ни вкамени в подчинение.

  Авторът обяснява как ловко да избегнем опасността от прекаления контрол върху действията ни и рецептата се оказва подобна на тази в предишната му книга, 12 правила за живот (12 Rules for Life): да поемем отговорност за ситуацията, в която сме, като я анализираме в дълбочина. Целта е да открием способността си за самодисциплина и да се справим възможно най-непоколебимо с неизбежните удари от живота.  

  Прочети повече
 3. Биографии на известни личности
  29
  Март

  Биографии на известни личности

  Какво е общото между Опра Уинфри, Бил Гейтс, Роджър Федерер, Бионсе, Барак Обама, Лионел Меси и Джеф Безос? Вероятно веднага ще се сетите, че всички изброени са известни и много богати хора.

  Да, те наистина са станали милионери, но не по наследство или само заради късмета си, а защото са проявили достатъчно талант и характер да се наложат сред най-добрите в своята сфера. Имат и още нещо общо: независимо дали са пробили в търговията, в технологиите, в шоубизнеса, в политиката или в спорта, за това е било разказано в книга (понякога не само една). И всяка от тях се е наредила сред световните бестселъри.

  Такива биографии и автобиографии винаги ще бъдат сред най-четените издания, те са истории на успеха, до който всеки иска да се докосне. Но се търсят и книги, свързани по някакъв начин с имената на прочутите и с техните идеи.

  Прочети повече
 4. 10 топ заглавия за юноши за 2021
  25
  Март

  10 топ заглавия за юноши за 2021

  Безспорно една от най-предизвикателните литератури е тази за тийнейджърите – възраст, която свързваме с различни полюсни състояния – от истеричен смях до тежка депресия, от тряскане на врати до спонтанна логорея. Затова и можем да кажем, че аудиторията на книгите за юноши е една от най-критичните. Ако нещо не му хареса на подрастващия човек, той веднага ще го захвърли. Ето защо представените десет заглавия на книги за юноши за 2021 г. са безкомпромисни хитове. Прочетете в статията кои са те.

  Прочети повече
 5. In Memoriam... Напусна ни Татяна Лолова
  23
  Март

  In Memoriam... Напусна ни Татяна Лолова

  Напусна ни Татяна Лолова... Една от най-великите и талантливи български актриси. Няма незаменими хора, но има неповторими. Тя е неповторима. 
  Ние от екипа на Книгомания сме щастливи, че Татяна Лолова често беше сред публиката или специален гост на много наши представяния на книги и тези премиери се превръщаха в празник, когато тя заговореше. Благодарим й за активната й роля по време на представянията "Лолова чете Лалева". Работихме заедно по последната й книга "Дневници и делници", с редактор Георги Тошев – тя сподели с нас своите тетрадки и рисунки, които беше пазила толкова много години. Така разбрахме за за още един неин талант.
  Татяна Лолова озаряваше не само сцената и екрана. Появата й където и да е караше хората да се усмихнат и да засияят. Тя беше светъл човек, нека е светъл и небесният й път!
  Прочети повече
 6. Топ 10 заглавия за най-малките за 2021
  22
  Март

  Топ 10 заглавия за най-малките за 2021

  Детските книги за най-малките са разнообразни по вид: от бебешките варианти от плат, книжки с приказки, издания за оцветяване и рисуване, комикси, занимателни книги за изучаване най-вече на числа и букви и/или растения и животни, книги със стикери и още много други. Обикновено под книги за най-малките се има предвид продукти, наподобяващи книга, подходящи за игра за деца от 0 до 2 години и вече традиционни детски книжки за възраст 3–6 години, с които малките читатели прохождат в четенето, но едновременно се и забавляват чрез илюстрациите. Занимателните книги са много важни за децата в тези две възрастови групи, тъй като те подпомагат умственото им развитие и въображението, фината моторика на пръстите, координацията и двигателните умения. Ето няколко важни и интересни книги за най-малките.

  Прочети повече
 7. Всичко, което трябва да знаете за храната, храненето и диетите, е в енциклопедията "Как работи храната"
  18
  Март

  Всичко, което трябва да знаете за храната, храненето и диетите, е в енциклопедията "Как работи храната"

  Какво представлява храната ни днес, защо трябва все по-често да говорим за здравословно хранене, как да си набавяме нужните ни витамини и минерали – отговорите на всички тези въпроси ще намерите на едно място: в енциклопедията „Как работи храната“. Луксозното издание от близо 260 страници с нагледен илюстративен материал и ясни и точни обяснения анализира всички храни, до които имаме достъп днес, и ни съветва какво да променим в хранителните си навици. Книгата е научнопопулярна и съдържа 6 глави и ни запознава обстойно с всички процеси, свързани с храната: основни хранителни понятия, съхраняване и приготвяне, видове храна, напитки, хранене и диети, как околната среда се отразява на хранителните продукти.

  Прочети повече
 8. Вкусно, безопасно, нискокалорично – къде има такива диети?
  10
  Март

  Вкусно, безопасно, нискокалорично – къде има такива диети?

  Ето че отново идва пролет, с обичайния глад за слънце, зеленина и разходки. Но зад еуфорията от затоплянето се спотайва коварният въпрос – а ще бъдем ли достатъчно стройни, за да се харесваме и след като свалим дебелите якета? 

  Диетичните формули са много, често новата отрича предишната, а полезното за един може да е вредно за друг. Здравословният подход включва правилен подбор на източниците: търсете книги на специалисти, които стоят с имената си зад съветите. Най-добрите пътеводители в свалянето на килограми без опасни странични ефекти ще намерите в следващите редове.

  Прочети повече
 9. 10 топ книги Художествена литература от Книгомания за 2021
  10
  Март

  10 топ книги Художествена литература от Книгомания за 2021

  Вижте класацията на издателство Книгомания за топ 10 заглавия от раздел Художествена литература. В статията можете да прочетете повече за всяка от книгите.

  1. „Живот в скалите" - Мария Лалева

  2. „Столетниците – благословия или орисия" – Мира Добрева

  3. „Хранилка“ – Иван Комита

  4. „Проклятието на бялото сирене“ – Милена Димитрова

  5. „Чудна лятна нощ“ – Яна Борисова

  6. „Двама души“ – А. А. Милн

  7. „Стъкленият човек“ – Ерих Кестнер

  8. „Малкият принц“. Луксозна панормна книга Антоан дьо Сент-Екзюпери

  9. Изкуството на войната. Графична Адаптация

  10. „Благословете Юда" Мария Лалева

   

  Прочети повече
 10. Диаманти за генерал Радецки
  25
  Февр

  Диаманти за генерал Радецки

  „... Йоще миг - ще падне заветният хълм. Изведнъж Радецки пристигна със гръм...“

  Едва ли има българин, който да не е изпитвал вълнение при рецитирането на Вазовите стихове. Одата „Опълченците на Шипка“ винаги ще е сред най-емоционалните ни асоциации с националния празник на България – 3 март.

  Прочети повече
 11. Кеворк Кеворкян с публичен отзив за книгата на Мира Добрева „Столетниците“
  25
  Февр

  Кеворк Кеворкян с публичен отзив за книгата на Мира Добрева „Столетниците“

  Известният журналист Кеворк Кеворкян, чието предаване "Всяка неделя" от близкото минало е легенда и емблема за качествена журналистика, оцени положително „Столетниците – благословия или орисия“ от Мира Добрева, като книга, която е важна да остане във времето исъхранява мъдростта.
  Споделяме тук без редакция поста на Кеворк Кеворкян от вечерта на 24 февруари 2020. За по-малко от ден неговият текст събра повече от 3500 лайка, над 210 споделяния и над 150 коментара. 
  Прочети повече
 12. Книга представя концепцията за безкрайността и как тя се отразява на живота ни
  24
  Февр

  Книга представя концепцията за безкрайността и как тя се отразява на живота ни

  Луксозното издание на издателство Книгомания „150 разгадани тайни на безкрайността“ в 320 страници анализира различни гледни точки на това понятие според природните науки, математиката, изкуството, технологиите, философията и символите. Представените обяснения са полезни за демистификацията на това абстрактно и трудно за разбиране понятие. Тези 150 загадки вече са разгадани кодове, обяснени процеси, направени сравнения, разкрити тайни, изведени заключения и намерени решения на изглеждащата на пръв поглед неразрешима енигма, каквато за повечето от нас е безкрайността.

  Прочети повече
 13. Идеалното тегло – на един черпак разстояние
  19
  Февр

  Идеалното тегло – на един черпак разстояние

  Кейт Алинсън и Кей Федърстоун имат хиляди последователи в Инстаграм, една от най-продаваните книги за един уикенд в историята на Острова (другите рекордьори са Дж. К. Роулинг и Дан Браун) и общо тегло 240 килограма. Да, оказва се, че не е необходимо да имаш перфектни мерки на топ модел, за да привличаш последователи. Трябва само да предложиш нещо вкусно, с което дори може да се отслабва. Благодарение на апетитните рецепти, включени в книгата им „Щипка вкус“, Кейт и Кей са загубили общо 76 килограма. С блога и книгата „Щипка вкус“ искахме да споделим с хората около нас, и най-вече онези с наднормено тегло, че човек може да отслабва и, докато яде. Признават, че най-интересна винаги е новата рецепта и прекарват часове в търсене на нещо наистина свежо, апетитно и невиждано досега. 

  Прочети повече
 14. Героите, алпинистите и стремежът към невъзможното
  18
  Февр

  Героите, алпинистите и стремежът към невъзможното

  гласовете на покорителите на върхове не са изгубени – и тук не става дума за набързо взети интервюта, а за навлизане в смисъла, за книгата „Убийството на невъзможното“ (Книгомания). В нея най-големите имена в алпинизма дискутират по едноименната статия на Райнхолд Меснер, публикувана през 1968 година. Самият Меснер коментира тогавашните си позиции за катерачеството и отделя специално внимание на един от авторите в книгата – Боян Петров. А какво е казал самият Боян, преди да тръгне към фаталния връх?

  Прочети повече
 15. Празничен гид в навечерието на 14 февруари
  12
  Февр

  Празничен гид в навечерието на 14 февруари

  Преди всеки 14 февруари у нас традиционно се сблъскват два отбора традиционалисти – привърженици на винено-лозарските обреди и поддръжници на любовно-шоколадовите ритуали. Ако напишете „Свети Валентин срещу Трифон Зарезан“ в Гугъл, ще излязат над 30 000 резултата с „мачове“ по темата. Езикът е шеговит, но противопоставянето е налице: „нашият“ празник срещу „чуждия“. Дали наистина има нужда да се търсят православните корени на Трифон Зарезан в контраст с католическите на Свети Валентин?

  Прочети повече
 16. Днес рожден ден празнува актрисата Татяна Лолова
  10
  Февр

  Днес рожден ден празнува актрисата Татяна Лолова

  Да е честита днес актрисата Татяна Лолова! ❤ Желаем й здраве и възможност за още много роли! Нека е все така лъчезарна, да ни радва с таланта си и винаги в готовност да разкаже умна история! Снимката е кадър от представянето на последната й книга „Дневници & делници“ заедно с журналиста Георги Тошев и екипа на Книгомания в литературен клуб "Перото".

  Татяна Лолова: „Че какво по-сериозно от шегата, радостта, ласката, признанието… празник след толкова делници.“

  Прочети повече
 17. От Вагнер до Вълдобрев – кое прави музикалните автобиографии интересни за четене
  09
  Февр

  От Вагнер до Вълдобрев – кое прави музикалните автобиографии интересни за четене

  Ще сгрешите, ако предположите, че едва ерата на попмузиката е родила идеята за музикалната (авто)биографична литература като част от ваенето на образа с рекламна цел. Още през 1828 г. виртуозът Николо Паганини разбира колко важно е да привлече повече публика на европейските си гастроли, отделяйки време и за своята  автобиография. Очевидно е защо така масово се тиражират автобиографиите на поп звездите в наше време. Колкото и да се засилва медийният поток с клюки за прочутите, феновете винаги ще искат да научат подробности за музикалния си идол от първа ръка. Или поне от някого, на когото самите звезди са се доверили.

  А българските музиканти? Струва ли си да ги споменаваме, след като мащабите са други? Прочетете повече...

  Прочети повече
 18. Многовековните постижения на изящното слово поднесени приключенски в „Книгата за литературата“
  05
  Февр

  Многовековните постижения на изящното слово поднесени приключенски в „Книгата за литературата“

  Сравняват четенето на художествена литература с пътешествие, което ни разкрива нови светове, материални и духовни. Тази книга също ни предлага пътешествие из световете на литературата, но от друг вид – това е КНИГАТА ЗА ЛИТЕРАТУРАТА, т.е. книга, в която се пише за книгите. „Списъците винаги са спорни“ – се казва в предговора на „Книгата за литературата“, част от поредицата „Големите идеи, обяснени просто“. Вероятно, твърдят съставителите, те могат да се заме­нят с други, дори със стотици други. Бихме репликирали, че далеч не всички могат да се заменят, някои от тези творби са не „само“ шедьоври, те са емблеми на световната литература за всички времена, т.е. вечни са. Важно е и друго твърдение: че това не са „задължителни четива“, макар че – мислим ние – за някои от тях е валидно по-скоро обратното. 

  Прочети повече

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.