С книга и изложба отбелязваме 125 години от началото на българското цирково изкуство

 

На Великден се навършват 125 години от началото на българското цирково изкуство. Честваме тази годишнина с ново издание на книгата от Йордан ДемиревЦиркът през вековете“ и изложба „125 български циркови плаката“ в галерия „Райко Алексиев“, която ще можете да посетите до 10 май. Основен организатор на двете събития е телевизионният водещ, редактор и журналист Драгомир Драганов.

Книгата се издава с негови средства и се разпространява безплатно. „Циркът през вековете“ съдържа текста на Йордан Демирев и не е осъвременявана; „...добавих цветни 300 снимки на емблематични номера създадени в златните години на българския цирк, с надежда никога да не потъват в забрава световните му постижения“, споделя за начинанието си Драгомир Драганов. „Води ме единствено и само дълбокото уважение към автора и към стотиците знайни и незнайни създатели, ветерани и днешни творци на любимото ми изкуство.“

Първият цирков спектакъл се провежда на 24 април 1897 г. Основател на първата българска циркова трупа е Петър Панайотов и тя носи името „Българско знаме“. 

Изложбата „125 години български циркови плаката“ се организира по покана на Съюза на българските художници. „Художник на корицата и плаката за изложбата е великолепната Елена Зайка – дългогодишен плакатист на цирковия фестивал в Монте Карло. А на тях е изобразена любимата атракция от моето детство – уникалната смесена дресура на лъвове и коне представяна от Стоян Митев“ – разказва още известният водещ и най-голям почитател на цирковото изкуство.

 

 

 

Никога няма да се уморя да повтарям: Не обиждайте цирка! Наричайте с думата ЦИРК само Изкуството на силните, ловките, смелите, самоотвержените и сърцати Артисти. Уважавайте истински само онези от тях, които живеят заради изкуството в себе си, а не заради себе си в изкуството. И помнете: „Циркът е вечен, защото е кръгъл!“ Като света!

 

Това гласи текстът от задната корица на новото издание.

 

Откриването на изложбата и представянето на книгата ще се състоят на 20 април от 18.00 ч. в галерия „Райко Алексиев“ на ул. „Г.С.Раковски“ №125. Входът е свободен.