Енциклопедия отличи 160 личности като най-влиятелни в историята

Новото издание на Книгомания – енциклопедията „Лидерите, които промениха историята“ – отличи над 160 личности като най-влиятелни в еволюцията на човечеството. Ако проследим хронологията и особеностите на шестте обособени раздела, ще забележим, че колкото повече се приближаваме към съвремието, толкова повече нараства и броят на харизматичните личности. Това не означава, че губим контрол над изборите в живота си, а по-скоро можем да се чувстваме вдъхновени и мотивирани от примерите на тези хора като дела и житейска мъдрост. Акцент от страна на авторския колектив при подбора на лидерите е харизматичното влияние и осанка и утвърждаването в колективната памет, дори превръщането в легенда. Затова и в тази своеобразна „класация“ не са намерили място изобретателите например, защото при тях като оценка във времето по-важен е станал резултатът от проучванията и работата им, а не толкова личностните им качества.

В „Лидерите, които промениха историята“ намират място различни типове лидери: пророци, духовни водачи, завоеватели, диктатори, президенти и политици, генерални директори и други. Общата им черта е, че умеят да накарат хората да ги следват. Отделено е внимание, разбира се, и на лошите примери за лидери, опиянени от властта, които погубват живота на милиони хора – например такива са Хитлер, Сталин, Мао Дзъдун.

Жените лидери също заемат достойно място в подбора на енциклопедията – от Елеонор Аквитанска, Елизабет I, Мария Китерия, Емелин Панкхърст, през Коко Шанел и се стигне до Ангела Меркел.

Биографичната справка на всеки от лидерите е представена по интригуващ начин, с подходящи за запомняне инфографики, поучителни цитати и извеждане на най-емблематичните дела. Луксозното цветно издание от 320 страници е чудесен подарък както за млади читатели, така и за опитни познавачи на световната история.