Енциклопедия за Китай от български пътешественици излиза за първи път у нас

За първи път у нас излиза богато илюстрирано издание за Китай, резултат от хилядите прпътувани километри из страната на Жълтия дракон от тандема пътешественици Румяна Николова и Николай Генов. С „Голяма книга за Китай“ (изд. Книгомания) ще прекосите и опознаете една от най-старите цивилизации и най-гъсто населената страна в света.

Изданието „Голяма книга за Китай“ е цветно, с твърди корици, стилен дизайн и включва 800 страници и над 1200 снимки. Със сигурност ще задоволи усещането ви, че държите в ръцете си енциклопедия – буквално с безброй интересни и проверени факти. Дизайнът на корицата и вътрешното оформление са дело на Тодор Манолов.

Автори на тази красива и стойностна книга са известният тандем пътешественици Румяна Николова и Николай Генов. Това е 19-ата им книга – двамата са дългогодишни журналисти, редактори и фотографи, които живеят и путъват заедно. Съответно и заедно разказват приключенията си по света в книги. През лятото на 2021 г. излиза още една тяхна „голяма“ книга: „Голяма книга за Италия“ (изд. Книгомания) и която постигна наистина страхотен успех, макар възможностите за пътуване на читателите да бяха ограничени заради пандемията. С имената на Румяна Николова и Николай Генов свързваме и още три популярни обемни издания „1000 страници България“ (излиза два пъти с допълнения през няколко години), „Българската съкровищница“ (на бълг. и англ. език) и „България: природа, човек, цивилизации“ (издания на бълг. и англ. език и на бълг. и фр. език).

Освен тези подаръчни и енциклопедични издания Румяна Николова и Николай Генов преди няколко години подготвят и отпечатват два много удобни джобни пътеводителя с маршрути за топ дестинации из страната и препоръки: „България – позната и непозната“ и „България – още нови посоки“.

В историческата част на „Голяма книга за Китай“ ще прочетете любопитни факти за:

  • Забранения град в китайската столица, посещаван годишно от 2 млн. туристи 
  • Пътя на коприната
  • Пътя на чая
  • калиграфията
  • китайските открития, без които не можем като: корабния рул, сложните мачти, компаса - без тях великите европейски пътешествия и географски открития нямаше да се случат
  • китайската медицина 
  • китайските бойни изкуства
  • за първия обединител на Китай - император Циншъхуанди, за неговата огромна теракотена армия с над 8000 войници
  • завоеватели, учени и исторически личности
  • напътствия къде да се храните, какво да опитате и да пиете 
  • кои са най-интересните градове, които да посетите.

 

 

Немалък е приносът за качеството на този обемен том на редактора на енциклопедията и автора на предговора с кратък исторически обзор – д-р Яна Шишкова (нейната методика за преподаване на китайски език е призната за водеща в Европа от Изследователския институт „Един пояс, един път“ към Пекинския университет).

Целта на богато илюстрираната енциклопедия „Голяма книга за Китай“ от Румяна Николова и Николай Генов е да направи пътуването ви из страната на Жълтия дракон леко, пълноценно и незабравимо. А ако вече сте я посетили, да ви припомни и допълни знанията и впечатленията ви за видяното. Изданието ще ви разходи из топ дестинации в Китай като:

  • провинция Съчуан, известна с огненолютата си кухня 
  • Тиентан – храмът на небето
  • Великата китайска стена
  • Пещерите Могао
  • Манастирът Шаолин
  • Градините на Суджоу
  • Фънхуан – градът на фениксите
  • Шанхай – град от бъдещето
  • Пътят към Тибет с най-високата железница
  • Данся – планината на розовите лъчи
  • Замъците от пръст и ориз на народа хакка
  • Гуанджоу – южната порта на Китай

 

Румяна Николова разказват и за симпатичните гигантски панди в Съчуан, за най-голямата забележителност – огромния седящ Буда, изсечен в скалите на красивата и почитана от будистите планина Лъшан през VIII век. Дафо, както наричат този исполин, е висок 71 м. Ушите му са дълги 7 м, а пръстите – между 8 и 11 м. Някога цялата статуя е била под покрива на изработен от дървени греди храм, разрушен по времето на династия Мин.

Богатата фактология на тази книга е допълнена с красиви кадри за смайващите с мащабите си и с футуристична свръхмодерна архитектура градове, многовековни исторически паметници,  природни феномени като каменните кули на Улин-юен, Трите клисури на река Яндзъ и уникалния пейзаж край река Ли, пустините Гоби и Такламакан и още много, много други любопитни места и зебележителности...

Сигурно не сте чували за най-големия световен мореплавател – евнухът Джън Хъ, плавал из световните морета през XV век начело на 300 огромни кораба с 30 000 души екипаж? Ще се запознаете задочно с него и с Чанкайшъ, Линбяо, Маодзъдун, както и със създателите на модерен Китай Сун Ятсен и Дън Сяопин. А също и с духовните учители на китайския народ Конфуций и Лаодзъ, с будисткия реформатор Цзонкапа, основал титлите Далай и Панчен лама...

 

 

От „Голяма книга за Китай“ може да научите за големите учени, почитани като „божествени“, за спецификата на китайската опера и философията, вложена в приказните градини, ще разберете защо калиграфията е била достойно занимание на образовани мъже и талантливи художници. Ще прочетете за акупунктурата, фън шуй и богатството на китайската кухня...

Откакто свят светува, човек се опитва да го проумее и да го направи по-безопасно и приятно място за живот с помощта на образи и магически знаци. Самата дума „символ” означава „представям, изобразявам“. Затова е особено интересно да се потопиш в морето на китайските символи с надеждата да узнаеш повече за представите на китайците за света. Те са всепризнати лидери в света на символиката.

Книгата ще ви разходи до места, които остават встрани от туристическите маршрути. С нейна помощ ще стигнете до края на Великата китайска стена и южната провинция Сишуанбанна. Ще се разходите из Тибет, из хималайските земи, където и днес не е лесно да се отиде.

Сигурно не знаете, че освен на основното население от ханските китайци, огромният Китай е дом и на 56 официално признати малки етноса, които имат свой език, различен бит и екзотични обичаи. Някои от тях наброяват милиони, други – само няколко хиляди души. Те говорят и пишат различно, обличат се, празнуват и скърбят различно. Това издание ще ви заведе на гости при тях, ще ви покаже жените с най-дългите коси в света, кръглите къщи от пръст и... ориз, матриархалния обичай на т.нар. гостуващи бракове и патриархалния на многоженството…

От ГОЛЯМА КНИГА ЗА КИТАЙ ще научите, че впечатляващият икономически скок на Китай през последните години щеше да заобиколи оазиса Дунхуан, да го остави и днес затънтен край, ако по щастлива случайност през 1900 г. монах даос не намира огромен брой свитъци с древни писания и рисунки в таен коридор на една от многото изкуствено издълбани пещери, създадени между IV и XI век. Предполага се, че са зазидани тук, за да бъдат запазени от безмилостните монголски нахлувания. Богатствата на най-добре съхранената съкровищница на будистко изкуство в света, които сър Ауръл Стейн пръв изследва и популяризира, се съхраняват в музеите на 12 страни. Сред огромното количество намерени ръкописи е преписът от 868 г. на прочутата Диамантена сутра – най-старият известен отпечатан текст в света. В 1000 пещери, издълбани в скалите край Дунхуан, от които 492 идеално запазени, благодарение на сухия пустинен климат, са открити общо 45 000 кв. м уникални стенописи и над 3000 изрисувани статуи…