Книгомания | Блог

Menu

Принцът на тръните

Мрачно, брутално и пълно с насилие и смърт.

Така най-точно може да се определи стила на новата звезда на циничното и пълно с черен хумор фентъзи. Но веднага трябва да уточним, че „Принцът на тръните“ определено става за четене. Благодарение на високото си образование и научна ерудиция (освен като писател, той работи и като учен-изследовател в областа на изкуствения интелект) Марк Лорънс успява да не премине границата, която би превърнала романа му в една безмислена и жестока касапница.

Всичко за принц Йорг Анкрат започва на девет години, когато става свидетел на жестоката смърт на майка си и своя брат, докато виси заплетен в тръните край пътя. Болката, гневът и объркването карат принца да избяга от дома си с група скитащи разбойници с единствената цел да убие своя чичо граф Ренар, които е виновника за смъртта им.

След години прекарани в грабежи и насилие Йорг е близо до своята цел, но и целите му се променят. Tой вече иска не само отмъщение, не само кралския трон, но и пълен разгром на враговете си, обединение и подчинение на бившата империя под своя власт.

Това, което трябва да се признае на Лоурънс е динамиката на действието и постоянното наслагване на нови събития, както и неочакваните завои и откачени постъпки на главния герой. И понеже това му се е видяло малко е намесил  некромантия и древни оръжия (ядрени и био-химически) от времето на деня на „хилядата слънца“, което обяснява доста от странностите и несъответствията на света, в който се случва всичко.

Друго, което ми хареса, е краткият абзац в началото на всяка глава, с които става ясно кои са хората от обкръжението на принца. Самата сага се състои от три части, като по-нетърпеливите могат да намерят в книжарниците на “Книгомания“ и втората част „King of thorns“.

Categories:   Фентъзи и фантастика

Comments

Sorry, comments are closed for this item.