Книгомания | Блог

Menu

Уайтхед и „Подземната железница“ – роман за символа на свободата и за личностното израстване

Знаете ли какво е „Подземната железница“ („Underground Railroad“)?
В историята на Съединените американски щати това не е влак, метро или композиция. В голяма степен, отвъд физическото си проявление, „Подземната железница“ всъщност е и една алегория. Основана в началото на XIX век, това е система от тайни пътища и несигурни спирки, чрез които робите от Юга бягат от плантациите към свободата на Севера, а когато в средата на същия този век железницата става реалност, към тази пътна система се прибавят и няколко гари; но отвъд релсите, в колективното американско съзнание терминът е може би един от най-големите национални символи за свободата. Американската мечта за право на живот и щастие.

Темата явно е особено важна за американците, защото романът на Колсън Уайтхед не е първата голяма творба, която ѝ е посветена – Тони Морисън и Едуард Джоунс също имат своите книги, а също като Уайтхед и своите награди „Пулицър“ за тях. Голямата сила на „Подземната железница“ обаче е ясният, кратък стил, отличното познаване на американската душевност и скритите в нея социални кошмари, както и опит за обяснение на корените на расизма.

Историята е през погледа на главната героиня, младата робиня Кора, която бяга от плантация в Джорджия. Следва преминаване през Южна Каролина, Тенеси, Оклахома, Индиана и през цялото това време тя е преследвана от непримирим, непоколебим в мисията си ловец на глави. Няма начин да не харесата тази Кора – изключителен човек е, или поне загатва за това, защото като всяко младо черно момиче, робиня, тя е и изключително необразована. Но съумява да се справи с различни предизвикателства и проблеми с онази простота на простичкия човек, която е може би късмет, граничещ с гениално усещане за правилност. Накара ме да се тревожа за нея, да треперя с нея и да се гордея, когато продължаваше успешно по пътя си. Защото само онези, които са се борили истински за свободата си, които знаят цената ѝ, я заслужават. И само те никога, веднъж научили стойността ѝ, не си позволяват да се откажат от нейните привилегии и сила.

В реалистичното присъствие и описание на различни пътища и спирки в тази „железница“ и реални исторически факти се вливат някои почти фантастични, фантасмагорични форми и романът сякаш става фееричен, почти невъзможен за възприемане като съществуваща действителност – релсите се издължават в невъзможната тъма на подземни галерии и коридори, а всяка спирка в различен щат е като визита в нова, непозната дотогава култура със свои, различни правила, ценности и светоглед за расата и свободата. Всъщност това е разказ за пътя към свободата и израстването на личността, която ще се открие по различен начин всеки път, чрез тези различни погледи. Това е почти митологична фреска на невероятни, силни персонажи и характери, събития, усещания и места; но също така и за вечните емоции – любовта, омразата, предателството и приятелството.

А стилът на автора е зашеметяващ, краткостта на изказа спомага за това усещане на нереалност, сякаш каляската на Пепеляшка е застинала на кръстопът в средата на Омагьосаната гора и всичко е замряло в очакване на спасението не само на Кора и Цезар, но и на всички като тях.

И което ще дойде няколко години по-късно под формата на един висок и слаб президент и с цената на една война.

Radost Py

Categories:   Представяне на автор, Романи

Comments

Sorry, comments are closed for this item.