Книгомания | Блог

Menu

Книгата на Санди Ман „Психологията на практика“ е пълна с полезни съвети

5 психологически трика за спиране на пушенето

Всеки пети пушач иска да спре цигарите, сочи тазгодишното проучване на Световната здравна организация. Данните за проблемите, предизвикани от лошия навик, отдавна са всеизвестни. Защо тогава борбата с него е толкова трудна?

Ако трябваше да се съпротивяваме само срещу пристрастяването към никотина, щеше да е по-лесно, пояснява Санди Ман в книгата си Психологията на практика“. Но работата е там, че пушенето обикновено се свързва с пиене на кафе, с минути за почивка и с други приятни дейности, наричани от специалистите „вторични подкрепления, затвърждаващи навика“. Точно затова заместващата терапия невинаги е безотказна – тя влияе върху химичните процеси в тялото, но не и върху силното ни желание да се почувстваме добре по познатия начин. Ето защо в новата си книга Санди Ман предлага пет изпитани психологически трика за борба с цигарите:

  1. Потърсете заместител. Никоти­нът стимулира производството на до­памин – „веществото на доброто настро­ение“ в мозъка. Най-приятно би било да го заместите с шоколад или с друга вкусна храна. Лошото е, че ако правите само това, докато се усетите, ще напълнеете драстично.
  2. Намерете си ново хоби. То трябва наистина да е интересно, за да отвлича вниманието ви и от цигарите, и от сладкишите. Но за всеки случай сложете картинка с прасенце върху вратата на хладилника.
  3. Избягвайте отключващите фактори. Например пийте кафе, докато работите, а не в почивките.
  4. Въведете си наказание. След всяка цигара правете нещо, което не харесвате – може би коремни пре­си или лицеви опори. Така ще свържете пушенето с незабав­но отрицателно последствие.
  5. Дръжте ръцете си заети, когато ви се пуши. Няма значение дали ще готвите, ще гладите, ще сменяте изгоряла крушка или ще пишете на компютъра – важното е да сте убедени, че всяка работа е за предпочитане пред поредната доза отрова.

Но не само пушачите ще намерят важни съвети в „Психологията на практика“. Книгата на Ман е полезен наръчник и за онези, които не знаят как да потиснат гневните изблици или как да накарат околните да ги харесват повече. В нея има  по нещо за всеки, който се интересува от психология, а няма време за дебели учебници.

Categories:   Популярна наука

Comments

Sorry, comments are closed for this item.